Акад. Сендов с най-високия приз на Международната олимпиада по информатика

Акад. Благовест Сендов, който тази година отпразнува 80-годишния си юбилей, е удостоен с приза на Международната олимпиада по информатика. Най-високото отличие на този форум се присъжда на българския учен, който е родом от Асеновград, за приноса му в създаването на олимпиадата преди 24 г.

Призът e признание за огромната заслуга на акад. Сендов България да бъде родината на състезанието на най-интелигентните ученици на света в областта на информатиката и програмирането, казва инж. Александър Чобанов, ръководител на Националния отбор на Чили, който е пловдивчанин и световен експерт по дигитално технологично образование. Чрез това отличие светът признава България като страна, създала най-престижната световна научна олимпиада по информатика, чиито лауреати -медалисти стават студенти в топ университетите на света  и получават учебни стипендии от порядъка на 300 000 американски долара.

По време на  IOI 2102, която се проведе в Италия /24-29 септември/, по предложение на MSc. инж.Александър Чобанов Международният комитет на Олимпиадата – IC на IOI,  реши Академик Благовест Сендов да бъде удостоен с най-престижния приз на IOI и да стане почетен гост на Олимпиадата през 2013 г. в Австралия.

IC възложи на доц. д-р Красимир Манев, българския представител в Интернационалния  Комитет – IC, да връчи Наградата на академик Сендов.

Церемонията по връчване на приза беше съпътствана от Кръгла маса по въпросите на IT и Дигиталното технологично обучение  "Минало, настояще и бъдеще на IT  и Дигиталното образование в българското училище", съобщава сайтът на БАН.

Коментирани са били впечатляващите успехи на талантливите български деца, медалисти на световните научни олимпиади по математика и информатика.

Една от основнаите цели на Кръглата маса е създаване на IT Общество в България от хора, свързани със световните и  национални  научни олимпиада по Математика, Информатика, Роботика и Природни науки, което да създава и развива иновационното обучение по IT и Digital Technology в България.

В Кръглата маса участваха:

Академик Благовест Сендов – инициатор на IOI през 1987г.

Академик Кирил Боянов – инициатор на Интернет в България

Проф. дмн Евгений Николов - и.д. Председател на Българска академия на науките

Академик Петър Кендеров - Председател на Съюза на математиците в Българи (СМБ)

Проф. дмн Стоян Капралов – Заместник-председател на СМБ за извънкласната работа по информатика

Д-р Анна-Мари Виламовска - Секретар по здравеопазването,  образованието  и науката на Президента на България

Доц. д-р Красимир Манев – член на IC на IOI

Д-р Светлин Наков – Детска академия по програмиране на Телерик

Гл. ас. Емил Келеведжиев - Ръководител на Националния отбор по информатика

Проф. дмн Николай Николов - Ръководител на Националния отбор по математика

Доц. д-р Ангел Ангелов -   Фондация „Миню Балкански” – Научен секретар

ИНФО за IOI

IOI е най-престижната научна олимпиада на човечеството. В този форум всяка година участват около 100 държави с четиримата си най-интелигентни ученици от страната. Тези ученици продължават обучението си в най-престижните световни университети, те са специално поканени и получават пълни стипендии.

IOI е създадена през 1987 г. от екип на БАН и Съюза на математиците в България. Ръководител на проекта е акад. Сендов. Той представя идеята за IOI – Международна олимпиада по информатика, на Генералната Асамблея на UNESCO и получава правото да проведе първата Олимпиада в България. В екипа, създал IOI в България през 1987 г., са още: академик Петър Кендеров, доц. Красимир Манев, проф. Стоян Капралов, н.с. Емил Келеведжиев.

България е страната с най-много студенти от всички европейски страни  в най-престижния технически университет в света МИТ. Това са данни от официалната статистика на Massachusetts Institute of Technology в USA. 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини