Адвокат, счетоводителка и семейството й опитаха да източат 2 млн. от банки

Пловдивски адвокат и цяло семейство са били арестувани заради опит да източат около 2 милиона лева от няколко банки чрез измама.

Задържани са адвокатът Борислав Златанов, за когото се твърди, че е бил мозъкът на схемата, счетоводителката Анна Парпарова, съпругът й Кънчо и дъщеря им, както и съучастниците им Георги Чобанов и Иво Хлебаров, предаде Дарик радио.

"Срещу всеки от шестимата са повдигнати по две обвинения. Първото е, че като представители на юридически лица са представили неверни сведения, за да получат банков кредит, а другото е за опит за измама", уточни говорителят на прокуратурата Галина Андреева-Минчева.

По първото обвинение законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 10 000 лева, а по второто - от 1 до 8 години затвор и възможност за конфискация на половината от имуществото.
И шестимата са с мярка за задържане от 72 часа, съдът ще решава дали да ги остави за постоянно в ареста.

Досъдебното производство е образувано през юни тази година. По случая работят пловдивското следствие и ДАНС.

По неофициална информация на в. "Марица" от полицията групата се е опитала да вземе субсидии от фонд “Земеделие”, а някои от членовете са замесени в схема за източване на ДДС. Измамниците подготвяли тегленето на няколко ипотечни кредита от пловдивски банки, като размерът само на единия е бил около 1 милион. По време на разследването е станало ясно, че схемата е предвиждала кредитите да не бъдат  върнати, а обезпеченията са под въпрос.

Срещу счетоводителката Анна Парпарова има и други дела и преписки. Едното е за избягване на данъчно задължение чрез представяне на документи с фалшиво съдържание. Тя бе арестувана през април, отново при операция на ДАНС. В съдебната зала стана ясно, че е завлякла фирми с над 80 000 лева. През декември 2011 г. пък Парпарова бе задържана при акция на Икономическа полиция, припомня bTV. Тогава тя бе хваната за измама с 40 000 лева, след като "ужилила" двама съдружници - българин и турчин с двойно гpажданство, като държала в тайна от единия договорките си с другия.
Счетоводителката бе показана и в няколко предавания на “Господари на ефира”, след като нейни жертви разказаха за измамите.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини