Зам.-министър опита бачковска екоракия за половин век "Червената стена"

Зам.-министър Евдокия Манева участва днес в честването на 50-годишнината от обявяването на най-големия биосферен резерват в Родопите "Червената стена". Събитието, организирано от РИОСВ - Пловдив, се проведе в местността Еленина чешма край Бачково.

В тържеството участваха и кметът на общината Емил Караиванов, представители на МОСВ и регионалните му структури, както и партньорски организации от региона. Екосдружение "Червената скала" от Бачково направи изложение с мостри на местна земеделска екологично чиста продукция. Зам.-министър Манева имаше щанса да опита от прочутата бачковска джиндифилова екоракия.

"Червената стена" е най-големият биосферен резерват в Родопите, площта му е  3 029 хектара. През 1977 г. резерватът е включен в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата". Територията се отличава с изключително разнообразие от растителни и животински видове. В него са установени 645 вида висши растения – почти 18 % от числеността на флората на България, и по концентрация на таксони "Червената стена" е на първо място сред изследваните досега резервати в България. От установените растителни видове 38 са включени в Червената книга на България, като 21 от тях са ендемити за Балканския полуостров.  Резерватът е известен и с богатството си на орхидеи. От срещащите се над 47 вида в Родопите, тук са открити 27.

Територията на резервата е изключителна държавна собственост, в него е установен строг режим, забраняващ всякакви дейности с изключение на охраната му. В резервата има седем туристически пътеки.

С цел да се съхрани уникалното биологично разнообразие от тази година РИОСВ-Пловдив започна изпълнението на  проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда", за опазване и устойчиво управление на "Червената стена" и поддържан резерват "Изгорялото гюне". Проектът е на стойност  над 780 000 лева и предвижда разработване на план за управление, възстановяване и подобряване на туристическата инфраструктура и повишаване на обществената ангажираност за опазване и популяризиране на защитената територия.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини