Президентът открива новата експозиция на Музея на авиацията в Крумово

Президентът Росен Плевнелиев ще открие новата експозиция на Музея на авиацията в Крумово - филиал на Националния военноисторически музей. Събитието е по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, областният управител Здравко Димитров, пловдивският градоначалник Иван Тотев. Това съобщава сайтът Политика, армия национална сигурност.

Новата експозиция представя развитието на българската авиация от първия полет, извършен от Йожен Годар по време на първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив (1892 г.), до наши дни. Основно място е отделено на бойната ни авиация – участието й във войните, унищожаването й след Ньойския договор (1919 г.) и възраждането й през 30-те години, превъоръжаването след Втората световна война и ролята й по време на Студената война, участия в учения на НАТО и използването й при бедствия и аварии.

Включена е и темата за създаването и развитието на българското самолетостроене и фабриките в Божурище, Ловеч, Казанлък. Показани са опитите на българските конструктори да създадат самолети и първообраза на вертолета. Представени са гражданската и селскостопанската авиация. Отделна зала е посветена на българското участие в космически изследвания.

Откриването на експозицията е обявено за 14 октомври, неделя, от 11 часа.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини