Регионално съвещание нищи готовността за зимното поддържане на пътищата в Пловдивско

Готовността за предстоящото зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в областта - това бе темата на състоялото се наскоро Регионално съвещание на ръководствата на ОДМВР-Пловдив, ОО КД-ДАИ, Областно пътно управление, Дирекция 112- отдел Кърджали, и фирми, ангажирани по сключени договори за зимно поддържане.

На работната среща е било докладвано, че до момента необходимите количества сол за поддържане на автомагистрала "Тракия" са в наличност, за останалата част от републиканската мрежа 3/5 от необходимата сол ще бъде доставена до края на октомври, а останалото количество – през ноември, съобщава пресцентърът на ОДП.

Освен това все още има пътни участъци с неремонтирани дупки и други неравности, както и участъци без положена хоризонтална маркировка. Представителите на полицията са повдигнали въпроса и за своевременното излизане на снегопочистващата техника. В отговор е станало ясно, че през предстоящия зимен сезон път I-8 бъде поддържан с две машини повече.

Ще бъде засилен и контролът над служителите за своевременното им излизане по трасето при снеговалеж. И още - през сезон 2012/2013 толерантността на полицейските органи към проблемите по снегопочистването ще бъде сведена до минимум. Освен законовите възможности за предупреждения и разпореждания, ще бъдат налагани и актове при установяване на необосновано забавяне на почистването и опесъчаването при поледици, или при други нарушения, довели до предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия.

На работната среща е било акцентирано и върху добрите практики за превенция преди и по време на усложнение пътна обстановка. Отчетено е било и доброто взаимодействие с органите на ДАИ-Пловдив, споделен е бил и положителният опит за взаимни проверки на техническата изправност и оборудването на тежкотоварните автомобили за движение в зимни условия. Този опит ще се ползва и сега при съвместната работа на отделните институции особено в районите на АМ "Тракия" път I-8 и планинските райони.

Участниците в срещата са дискутирали и въпроса за липсата на техника за отстраняването на закъсали и аварирали тежкотоварни моторни превозни средства. В отговор представителите на Агенция "Пътна инфраструктура" са дали уверение, че на този проблем ще бъде намерено решение и че от агенцията ще бъдат отпускани допълнителни средства за всеки конкретен случай.

Общо е било мнението, че в случаи на аварии ще се вземат мерки за евакуиране на водачите и пътниците, а извличането на авариралото МПС да става на първата близка отбивка, без да се застрашава движението.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини