Препоръки: Всяка Станимашка забележителност със сайт и представяне във Фейсбук

Да се преактуализира списъкът с обектите културно и историческо наследство от национално значение в Асеновград, да се обходят селата и да се изготви списък с предложение за деклариране на недвижимите културни ценности, да се наблегне в насока художествено осветление на емблематични за града сгради и места. Това са част от препоръките, намерили място в анализа на дейността в направление "Култура", качен на сайта на общината. Анализът е във връзка с предстоящото публично обсъждане на програмата за развитие на културните дейности в Асеновградско за периода 2014-2020 г. Сред останалите препоръки е и тази всяка асеновградска забележителност да има специализиран сайт и да бъде представена в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър и т.н.

При читалищата като проблем се посочва липсата на инициатива, недостатъчна компетентност и съвременно мислене у много читалищни дейци, както и незаинтересованост за възможностите за участие в програми и проекти за външно финансиране. Подчертава се също, че селските читалища са със затихващи функции, въпреки съвременните изисквания за превръщането им не само в културни, но и в информационни центрове за малките населени места.

Пълният текст на анализа може да бъде видян ТУК. Също там може да се запознаете и с проекта на програмата, който е отворен за предложения, дискусии и мнения.

Общественият съвет, разработил подпрограма "Култура" 2014-2020, е с председател зам.-кметът Мария Вълканова. В състава му са експерти в общината, актьори, народни певци и музиканти, хореографи, преподаватели в Пловдивския университет, художници, изкуствоведи, писатели, журналисти, директори на културни институции, представители на читалищата и на Съюза на творците в Асеновград.

Обществено обсъждане с представители на читалищата и кметове на населените места в общината е планирано за 24 октомври. С гражданите то ще се проведе на 29 октомври, в зала 601. Отделно програмата ще бъде разгледана и с младежки и неправителствени организаци на 6 ноември. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини