Руслан, Геро и Рядков показват на Асеновград що е то българи от старо време

"Българи от старо време" идат в Асеновград!

Не, не става въпрос за сънародници от миналото, а за оперетата по едноименната Каравеловата повест. Спектакълът, реализиран със специалното участие на комиците Руслан Мъйнов, Герасим Георгиев - Геро и Стефан Рядков, е част от празничната програма, организирана от общината по повод Деня на народните пубители 1-ви ноември.

Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии, е част от репертоара на Старозагорската опера. "Всеки следващ път става все по-хубаво. Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков.

Диригент е Красимир Къшев, а на сцената увличат с настроението си и танцьорите от ансамбъл "Загоре" Редуват се арии, дуети, ансамбли, хорове и фолклорни танци, пресъздаващи с много настроение и чувство за хумор нравите в обществото ни в епохата на Възраждането. "Българи от старо време" разказва за нашия народ. Това е той - с цялата му любов, омраза, пищност, богатство, бедност, клюки и благородство", каза режисьорът Ники Априлов.

Текстът на Любен Каравелов, писан през 1867 г., е мoделиран през либретото на Коста Райнов и музиката на Асен Карастоянов. Композиторът написва тази оперета през 1958-та и на следващата година тя е поставена за първи път на сцената на Музикалния театър в София.

Всъщност повестта "Българи от старо време" е наистина подходяща за основа на оперета: от българския фолклор идва хумор, добра доза иронии, етножизненост и пародиране на винаги готовата народопсихологична символика. Въпреки че в центъра на събитията са мъжете-стопани на двете фамилии, подмолно Каравеловият текст, а и оперетата, почита жените-стопанки, този път без странични хватки за подриване на техния статут. Неумението на нашите герои да общуват нормално, уж говорят на български език, а не се разбират, е основа на тази комедия на нравите.

В Асеновград спектакълът ще се играе на 26 октомври, петък, 18 ч., на сцената на читалище "Родолюбие". Билети се продават на касата на читалището.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини