Българската антарктическа експедиция получи националния флаг от Плевнелиев

Полярната база "Свети Климент Охридски" на о-в Ливингстън.

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи на антарктиците ни националния флаг преди да заминат на 21-вата българска антарктическа експедиция. „Нека този флаг се издигне гордо над нашата база", каза Плевнелиев на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. По традиция изследователите бяха изпратени от държавния глава на церемония на "Дондуков"2.

Първите девет души от 17-членната експедиция тръгват на 9 ноември от София за полярната ни база "Свети Климент Охридски" на о-в Ливингстън.

Росен Плевнелиев изтъкна, че в научните бази на Антарктида изследователи от различни страни работят по едни от най-революционните проекти и техните изследвания са важни както за настоящето, така и за бъдещето в контекста на климатичните промени, недостига на ресурси и внедряването на нови технологии. "Изследванията на българската полярна база и на Българския антарктически институт са с международно значение, ние се гордеем с проектите, по които работят в областта на геологията, биологията, медицината", каза президентът. Държавният глава пожела на експедицията успех и „На добър час!". Плевнелиев специално пожела успех на младите български геолози, които тази година ще се присъединят към антарктическата експедиция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини