Чудотворни събития са станали преди кончината на патриарх Максим

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил разпространи сведения за чудотворни събития, случили се в края на земния път на патриарх Максим.

Те са свързани и с пристигналото чудотворно копие на Света Богородица "Достойно есть", предаде "Фокус".

Дядо Кирил разказва: " Блаженопочиналият и приснопаметен Български Патриарх Максим се причести няколко пъти преди да предаде Богу дух. На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть", се появи първото кърваво петно на дясната страна на лицето на Св. Богородица. На 28 октомври още едно петно и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина. За нас това означава, че Св. Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очистват, поради което се утешаваме, че Патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде".

По думите на митрополит Кирил, старците от Кинотиса ще обсъдят това събитие и ще се произнесат по него.

От 9.00 ч. днес в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх Максим. Погребението му ще е от 15.30 часа в църквата на Троянския манастир.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини