От православна християнка до атентатор-камикадзе

Аминат Кубанова била отгледана като православна християнка. През 2003 г. тя се омъжва за своя съпруг, когото срещнала в училището по театрални изкуства, където учили заедно.


През 2007 г. младата жена решава да приеме исляма и преди 3 месеца влиза в дома на мюсюлмански духовник в Дагестан, Русия, носейки със себе си бомба. Тя се взривила, убивайки още 7 души, пише английският вестник "Дейли мейл" в електронното си издание.

29-годишната майка просто решила да се превърне в камикадзе, вероятно в името на религията. Взривът шокирал Русия, но нейната майка твърди, че дъщеря й била „мил човек, а не чудовище.“

Курбанова израснала в Махачкала, Дагестан, била упорито и амбициозно момиче, което изкарвало високи оценки в училището по театрални изкуства. Именно там тя срещнала и бъдещия си съпруг Марат Курбанов, пише още "Дейли мейл".


Двойката се оженила през 2003 г., а две години по-късно Аминат родила дъщеря си Малика. През 2006 г. Аминат и мъжът й били въведени в исляма от брата на Марат, а година по-късно те официално станали мюсюлмани.

„Тя каза, че най-накрая открила подходящата религия за нея“, споделя майка й Вера Сапригина пред Sunday Times. “И тя, и съпругът й напуснаха театъра, защото според тяхната религия това е против исляма“, разказва майката.
През 2008 г. обаче братът на Марат бил убит по време на полицейска акция в къща на предполагаеми екстремисти. Това шокирало младата двойка. Тогава Марат напуснал дома си и се предполага, че се присъединил към бунтовниците, за да отмъсти за смъртта на брат си.


12 месеца по-късно Марат също починал, когато полицията открила стрелба срещу автомобил, който не спрял на гранично-пропускателен пункт. Оттогава младата вдовица често казвала, че било по-добре да е умряла заедно със съпруга си, разказва майката на Аминат.

Малко по-късно и другият брат на Марат – Али, бил убит.

На вдовицата Курбанова се наложило да се издържа съвсем сама и започнала да шие женски мюсюлмански дрехи. Самата тя носила такива и започнала да става все по-религиозна. Била подложена и на тормоз от страна на службите за сигурност, които често претърсвали жилището й и разпитвали за съпруга й.


По-късно тя се омъжила за кума си – Тимур Курбамагомедов, но за кратко. След това оставила бележка на майка си, че се страхува за сигурността си.


Курбанова целунала дъщеря си за сбогом, влязла в дома на 74-годишния шейх Саид Атсайев и се взривила с бомба, убивайки други 7 души, включително шейха и 12-годишно момче.


Роднините й се опитали да скрият новината от дъщеря й, но в училището децата се подигравали с думите „Майка ти е камикадзе“. Малика видяла и по телевизията новини за майка си, както и нейна снимка.
Най-малко 12 религиозни лидери са били убити през последните 2 години в Дагестан - предполага се заради факта, че са твърде приятелски настроени към властите. Атсайев може би е бил убит, тъй като е проповядвал против агресивния ислям

.
Семейството на Курбанова разказва, че дъщеричката Малика често пита за родителите си и иска да знае кога и тя ще отиде „при тях горе на небето“.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини