Емил Караиванов: Екипът ми вече подготвя проекти за новия програмен период

Една година след като зае кметския стол в община Асеновград, д-р Емил Караиванов отчете пред своите съграждани свършеното от него и екипа му за изминалите 12 месеца. Градоначалникът се съгласи на обща пресконференция с представители на местните тв, радио, преса и онлайн медии. Представяме ви по-интересната част от зададените му въпроси и отговорите на тях.

- Д-р Караиванов, първата година от мандата вече е зад гърба Ви. Как оценят е тази година и кои са уроците от нея?

- Една година управление е твърде кратко време за сериозни оценки, защото липсва дистанция на времето. Не беше лесен период, защото Асеновград като бюджет и политики не е възможно да се окаже оазис в задълбочаващата се криза. Затова едно от най-ценните неща е фактът, че не допуснахме сътресения в никоя сфера, в много сектори наложихме нови политики и те проработиха. Но общината е отворена система и няма как да не приемеш наследствата, пасиви и активи, отворени ангажименти и трябва да прецениш как да ги продължиш.

- Няма как да прескочите казусите с наследените процедури по проектите с еврофинансиране. Какво се случи за това време, защо така хазната бе принудена да доплаща и да се лишава от полагащо се финансиране?

- Приоритетно трябваше да завършим обекти, започнати в миналия мандат. Наложи се внезапно да увеличим финансирането на общинския дял в изграждането на нова детската градина в кв. ”Запад”, след като се разбра как, необяснимо защо, липсват куп възлагания, включително улица до градината, пожароизвестяване, дворни площадки и какво ли още не. Без да имаме право на избор доплатихме още 35 000 лева за пропусната пътна връзка по реконструкциите на отсечки към Конуш и Три могили, а още в първите дни на мандата бяхме сюрпризирани с финансова корекция за над 60 000 лева по този проект. Обвиненията бяха за пропуски и грешки при процедурите на този проект, а той е с с финансиране на ОП ”Регионално развитие”. През тази година стартирахме изцяло процедурата и за европроекта „Аман дере”. Тук ни бяха сервирани пропуски още при възлагането на проекта, а за него предишният кметски екип е изплатил 50 000 лева хонорар  за проектиране. Никой не се е сетил, че, за да се реализира това подземно канално трасе, то преминава в зона с магистрален газопровод, жп линия и дори фирмено ел.съоръжение.  Само дотук проектът се оскъпява с поне 100 000 лева.

- Опозицията в ОбС не пропуска възможност да ви обвини, че за тази година имате сериозен пробрем с изпълнението на инвестиционната програма.

- Твърдя, че изпълнението на инвестиционната програма върви добре, усвоили сме над 4 млн. лева по нея. Извършихме и сериозни аварийни ремонти, а и бяхме принудени да разплащаме блокирани плащания от стари периоди на инвестиционната програма от предходния мандат. Общината бе осъдена за около 1 млн. лева по неразплатени договори за канализации по населени места и за да не плащаме сериозни наказателни лихви, присъдени ни съдебно, успяхме почти да стопим дълга. Аварийните ремонти на свлачища, улици, почистване на колектори, сериозни спешни укрепвания на свлачищни процеси по пътя над Асеновата крепост и Нареченски бани, всичко това за над 120 000 лева. Още 50 000 лева отидоха за инвестиране по безопасност на движението из общината - изкърпване на асфалт, хоризонтална маркировка, метални парапети. Истина е, че постъпленията от продажби на общински имоти върви изключително трудно, защото кризата е сериозна и общината има недостиг на инвестиционен интерес, фирмите нямат свободни средства и търгове се провалят. Но това е масово за общините тази година.

- Община Асеновград попадна в  първите 40, засечени последните години в непрозрачни или директно опорочени обществени поръчки.

- За съжаление. Така се получи, че отнесохме несправедливо като адресати оценки и санкции, за които малко хора разбраха, че всъщност са заработени през предходния кметски мандат. В няколко изследвания, след анализ на данни от Агенцията за финансова инспекция, Асеновград попадна в този челен списък. Факт е, че, макар и с голямо закъснение, финансовите ревизьори изброиха над 120 допуснати нарушения в обществени процедури на общината за 2008-2009 година. Връщани бяха процедури след доказано нарушена конкурентност и манипулативни тръжни условия. Не знам как е потърсена отговорност за това на възложителите тогава, но е необяснимо как масово тези актове се оказаха издадени едва  след изтичане срока на абсолютната давност. Ние правим всичко възможно новите процедури по обществени поръчки да бъдат максимално прецизирани, дори сами сме спирали такива, ако има и най-малко съмнения за уязвими условия.

- Каква е оценката ви за дейността на ОбС-Асеновград. Има конституирана Харта за управление на общината, подписана от четири политически сили, без ГЕРБ.

- Хартата за управление се оказа работеща конструкция на разумно поети ангажименти за общоприемливи политики и решение. Представителите й се събират редовно по повод общинските заседания, работни срещи за инвестиционни намерения и политики. Да, опозицията остана встрани от споразумението, но това е нормално разделение на подкрепа и опозиция. Като цяло съм убеден обаче, че за една година Общинският съвет се конституира добре, работи и излъчва решения и политики, които асеновградчани разбират.

- Оттук-насетне, какви ще са приоритетите ви през втората година от мандата?

- Предстои ни амбициозна, но и трудна година. Моят екип вече подготвя проекти, с които да отреагираме при отварянето на новия програмен период на оперативните програми на ЕС за 2014 - 2020 г. Изключително важно е и да успеем да приключим всички работещи проекти и да се разплатим по тях, без да бъдем санкционирани. Очакваме успешен старт на проекта за воден цикъл на Асеновград за почти 110 млн. лева с финансиране по ОП ”Околна среда”, техническа помощ за канализация и колектор на Тополово, финализиране и пускане в действие на регионалното депо за твърди битови отпадъци, изготвяне на интегриран план за устойчиво градско развитие на общината. Най-големите амбиции на управлението ни са свързани с атрактивното разработване на туристическия потенциал на Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини