Екскметът на Садово влиза зад решетките за 3,5 г.

Пловдивският окръжен съд осъди Марин Йосифов и Анжела Запрянова. Бившият кмет и консултантката бяха признати за виновни в това, че в периода от началото на февруари до края на юни 2010 г. в Пловдив, в съучастие като съизвършители, са поискали от Недялко Бекиров, управител на "Пътинжинеринг " дар, който не им се следва - пари в размер на 250 077 лв., представляващи 7 % от стойността на предложената от дружеството ценова оферта - 3 572 529 лв. с включен ДДС. Парите били искани, за да упражнят двамата влияние при вземане на решение от зам.-кмета Елена Василева във връзка със службата й относно провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за "Строителство на недвижима собственост - Изпълнение на цялостна канализация на село Кочево, община Садово етап І" - чл. 304б, ал.1, НК.

За това Марин Йосифов беше осъден на 3,5 г. затвор при първоначален общ режим., а Анжела Запрянова на 3 г. лишаване от свобода, също при първоначален общ режим.

Йосифов заемаше длъжността кмет на община Садово, като към 2010 г. бе втори мандат на изборната длъжност. Длъжността заместник-кмет се заемала от Елена Василева.

На 17 септември 2008 г. бил сключен консултантски договор между община Садово, представлявана от Марин Йосифов, и Анжела Запрянова, с който на Запрянова било възложено извършване на консултантски услуги за с предмет: "Обсъждане идеи на възложителя и анализ на възможностите за получаване на безвъзмездна финансова помощ по "Програмата за развитие на селските райони" във връзка с проект "Битова и дъждовна канализация на село Кочево", разработване на цялостна документация за кандидатстване по проекта и консултации в процеса на изпълнение на вече одобрения проект.

На 23 октомври 2009 г. на община Садово била предоставена безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.", възлизаща на 3 906 348 лв. за изпълнение на цялостна канализация на Кочево. Била открита процедура за възлагане на поръчка чрез открит конкурс. В тази връзка Йосифов и Запрянова се свързали с Недялко Бекиров, управител на "Пътинженеринг", тъй като преценили, че дружеството може да оферира печелившо предложение на предстоящия конкурс.

От началото на февруари 2010 г. двамата, гарантирайки на Бекиров, че неговото дружество ще спечели обществената поръчка, започнали да искат пари от него, обещавайки му съдействие. Те настоявали да получат 7 на сто от ценовата оферта. От "Пътинженеринг" изготвили и представили оферта. След сравняване на офертите на участниците в конкурса, Йосифов и Запрянова предложили на Бекиров да коригира офертата си в частта за гаранционния срок. След като им предал новата оферта, те склонили зам.-кмета Елена Василева да извърши подмяната. След това подсъдимите, предвид изпълнената от тях част от уговорката с Бекиров, активизирали опитите си да получат от последния исканите пари.

На 30 юни 2010 г. действията на двамата по повод искане на пари били преустановени предвид намесата на правоохранителните органи, които предприели действия по задържането на Запрянова и Йосифов.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд -Пловдив. Защитниците на екскмет на Садово и на консултантката му Запрянова ще обжалват със сигурност. Според един от тях - адвокат Хари Харалампиев, делото вероятно ще стигне и да Върховния касационен съд, тъй като по негово мнение обвиненията срещу двамата не са били доказани по безспорен начин от съда, а са били изградени върху показанията на зам.-кмета Елена Василева, което пък вероятно е дошло от стремежа й да заеме мястото на Марин Йосифов, ако е имало такива обещания.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини