Ню Йорк ликува - отчете ден без нито едно убийство

За пръв път в съвременната история на Ню Йорк градът е записал цял един ден без нито едно насилствено престъпление.

Този понеделник е бил необикновeн ден, в който униформените в Ню Йорк не са имали много работа. За целия 26 ноември не е извършено нито едно кръвопролитие, похвали се говорителят на градската полиция Пол Браун.

Нито едно убийство, нито една стрелба, нито едно намушкване или каквото и да било насилствено престъпление. Или, както Браун отбелязва, "чудесен начин да започнеш седмицата". Говорителят допълни пред Daily News, че не може да си спомни друг подобен ден в своята кариера.

Въпреки че през юли бе отбелязан скок в броя на убийствата, градът отбеляза най-ниските нива на този тип престъпления от 1960 година насам. Само седмици преди това обаче жителите на Ню Йорк прекараха, както го определиха медиите, "лятото на кръвта".

Въпреки спада в броя на убийствата обаче статистиката отчита 3% ръст на престъпността като цяло, отбелязва BBC. Освен това кражбите са нараснали с 9 на сто.

Най-тежките престъпления обаче – убийствата, са спаднали с цели 23% в сравнение с миналата година, достигайки 50-годишно дъно. От началото на годината в Ню Йорк са извършени 366 убийства – цифра, която според експерти е необичайно ниска за 8-милионния град.

За сравнение за същия период на миналата година убийствата в Ню Йорк са били 472. В Чикаго например досега са регистрирани 462 убийства, независимо че града има 2,7 милиона жители.

Някои експерти отдават спада на агресивната тактика за превенция на престъпленията, които прилага нюйоркската полиция – позната като политиката "Спри и претърси". Благодарение на нея са иззети много незаконни оръжия.

Все пак някои критици откриват в новата тактика расистки елементи, заявявайки, че много афроамериканци и латиноамериканци са спирани безпричинно от униформените.

 
Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини