14 °C

Първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип

Кметът на Асеновград Емил Караиванов ще направи в понеделник, 3 декември, първа копка на Центъра за настаняване от семеен тип, съобщиха от общината.

Общата стойност на проекта е 786 832 лв. Финансирането на 100% е от Европейския фонд за регионално развитие. Крайният срок за изпълнението е декември 2013 г. Ползватели на ЦНСТ ще бъдат деца с увреждания до 18-годишна възраст, лишени от родителска грижа. Възрастовите критерии за прием и напускане ще бъдат гъвкави и съобразени с индивидуалните особености на децата.

Капацитетът на центъра ще бъде 12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и 2 допълнителни места за настаняване от общността по спешност.

Особените нужди на децата и младежите с увреждания, които наложиха разработването и кандидатстването с проекта са липсата на достъпна среда, липсата на възможности за транспорт от селата до съответните здравни служби, недостатъчно средства за осигуряване на необходимите здравни грижи и др.

Общата цел на проекта е да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид съпътстващи услуги в общината, които заменят институционалната грижа. Настоящият проект напълно съответства с основната цел на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" –"Гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности".

С изграждането на ЦНСТ ще се предостави среда, осигуряваща качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие, както и социално включване на деца и младежи с увреждания, според индивидуалните им потребности.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини