Съветниците от ГЕРБ: Липсва прозрачност на общинското управление, властта се капсулира

Декларация на групата общински съветници на ПП ГЕРБ - Асеновград

Уважаеми дами и господа, уважаеми съграждани,

Навърши се една година от встъпване в управлението на Община Асеновград на кмета Емил Караиванов и екипът му. Съгласно общоприетата политическа практика, това е срокът, в който кметът и сформираното коалиционно мнозинството следваше да отчетат своята работа. Населението на общината очакваше да чуе точно и ясно как за изминалата година в управлението се изпълняваха предизборните обещания: за прозрачност, диалогичност, професионализъм и нов морал в управлението; за развитието на икономиката и туризма; за прозрачност в обществените поръчки и стимулиране на местния бизнес; за подпомагане на културата, образованието и социалните дейности; за повече внимание на селата и малките населени места, но явно няма какво да се отчете.
Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ със съжаление констатираме, че нищо или почти нищо от тези щедри обещания не бяха изпълнени за изминалата година.
Управлението започна и продължи с една безпрецедентна политическа чистка. Червената метла изгони от общинската администрация и прилежащите й структури, повечето от които доказани професионалисти в местното управление. В тази връзка управляващите ощетиха общината със 17 000 лв., които заплатиха на фирма със съмнителен опит, изготвила „уникалната“ структура на общината, която уж щеше да подобри ефективността на общинска идминистрация. Стана ясно, че съгласно нея се съкращава общата численост на администрацията, което обаче не попречи на управляващите да продължат да назначават допълнително хора на граждански договори,откриват общински струтури и инспекторати, удобни и приближени, неспособни и неквалифицирани. И на днешната сесия също сме свидетели на промяна на тази скъпо струваща структура на асеновградчанина и разкриване на още работни места.
Вместо прозрачност и почтеност в управлението, наблюдаваме капсулиране на властта и залагане на неясни приоритети.
Само на думи остана подкрепата за местния бизнес или ако трябва да бъдем по-точни подкрепа имаше, но я получи единствено строителна фирма Запрянови, в чиято полза бяха прекратени неоснователно водените дела с нея и общината и изплатени 1,200 000 лева на гърба на коректния данъкоплатец. Доказателство за получената подкрепа е също, че фирма Запрянови спечели обществената поръчка по проекта за детската градина за шест групи в кв. Запад, тяло „Г“, въпреки че тяхната цена не беше най-ниската, а с 65 000 лв. по-висока. И на тази сесия факт е, че пак махаме обещаните детски площадки, за да платим на Запрянов.
Ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ, категорично се разграничаваме и противопоставяме на тази политика на разплащане под масата, на тези коалиционни далавери.
На фона на безславната ви агония, другари и другарки, или може би заради нея, за една година Асеновград зацикли на едно място. Справка – увеличи се недоволството на гражданите от административното обслужване. Втора справка – пълна некомпетентност по изготвяне на инвестиционната програма и бюджета, което наложи ежемесечни промени. Трета справка - опит за тотална разпродажба на собствеността на общината. В дневния ред на всяка сесия точките относно разпореждане с имоти общинска собственост заемат минимум 2/3 от проекта за дневен ред. Да не говорим, че постоянното допълване на програмата за разпореждане с имоти общинска собственост, привлекли интереса на някой си, говори, че управляващите са готови да разпродадат собствеността на общината, само за да могат да вкарат някой лев в хазната, която изпразниха. Тук е моментът да споменем, че благодарение на общинските съветници от ПП ГЕРБ бе спряна концесията за добив на инертни материали в с. Мулдава с необратими последствия за района. Четвърта справка – във връзка с инфраструктурата на общината дупките по улиците едва се закърпиха, а да не говорим за направа на изцяло асфалтирана улица, което беше практика на управлението на ГЕРБ. Пета справка – увеличаване на местни данъци и такси, включително таксите за детските градини, гаражни клетки, битови отпадъци, противоречащо на вашите предизборни обещания.
Г-н Караиванов, във ваше изказване преди балотажа казвате, че имате амбицията да върнете енергията и настоящето на Асеновград, да върнете общината на гражданите. Къде и кога се случи тази дълго чакана промяна в полза на общината и нейните граждани, къде са почтената власт и професионалните решения, как върнахте енергията и настоящето на Асеновград, как върнахте общината на асеновградчани питаме НИЕ – ще Ви отговорим – още с встъпването си на власт заблудихте гражданите на община Асеновград и подменихте вота им в населените места, в които уж с издадена Ваша заповед, те сами щяха да избират кой да ги ръководи. Не се вслушахте и не взехте предвид получените резултати от селските събрания, нито счетохте за нужно да се съобразите с няколкократните посещения при Вас и подадени жалби. Естествено, както винаги, когато БСП дойде на власт, започва да подменя вота на българските граждани, падат изборните маски и се демаскират истинските играчи, онези, които се появяват като сенки зад кулисите и диктуват всъщност политическо поведение на групи и лица, просто защото са си платили. Победителите отдавна са забравили обещанията и посланията си към гражданите на община Асеновград, с които така щедро заливаха и засищаха територията на общината през изборния период.
Съзнавайки политическата отговорност пред населението на общината в началото на мандата на Вие обявихте основните принципи в работата си: прозрачност, законосъобразност, отговорност, почтенна власт, вземане на професионални решения в интерес на гражданите на община Асеновград. В досегашната си дейност доказахте единствено, че нищо от това не се случи.
Цената на политическата прегръдка със сформираната коалиция БСП-ДПС-СДС-НДСВ е пазарът и председателското място за СДС, язовирите за НДСВ, заместник-кметското място, назначенията и директора на новото общинско предприятие и други назначения за ДПС. През изминалата година всичко това излезе наяве. Нещата се попълват първо коалиционно, удовлетворяват се коалиционните и лични интереси и после се изнасят пред обществото.
Излезе наяве политика, която няма нищо общо с даваните предизборини обещания, която няма нищо общо с етиката и законността. Поведение, което вместо да възпитава тези най-уязвими наши съграждани в уважение към закона и неговото спазване, ги подтиква към бруталното му погазване.

Групата общински съветници на ПП ГЕРБ
19.12.2012 г.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини