Протестно бръснене на бради пред съда в Пазарджик

В импровизирана бръснарница на площада в Пазарджик двама от съмишлениците на ВМРО се простиха с брадите си. Провокативната акция по ритуално бръснене беше нетрадиционен протест срещу политическата демонстрация на религиозни символи около делото за антидемократична пропаганда.

От месеци пред сградата на съда в Пазарджик се събират мъже с нетрадиционни за българските мюсюлмани бради. За пореден път представители на ВМРО застават в подкрепа на работата на съда и против нерагламентираните събирания на хора, които, според тях, оказват натиск върху магистратите.

Заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки обясни, че символичното бръснене е протест срещу дългите бради на местните жители на циганската махала, които по думите му са нетрадиционни за българските мюсюлмани.

Начинът на живот, който демонстрират циганите-ислямисти, е несъвместим с традициите и ценностите на българското общество, категоричен бе Джамбазки. Той определи делото в Пазарджик като ситуация, при която определени хора се опитват да се възползват от хилавата ни демокрация, за да наложат недемокрация.

Джамбазки е категоричен, че няма как да се свикне с брадатите мъже и забулени жени. Преди няколко дни един от местните мюсюлмани - Яшар, се обърна към хората, събрали се в подкрепа на съда, с думите: „Такива сме, няма да се променим. Свикайте и се съобразявайте с нас!“.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също коментира нееднократно, че подобен вид на хората не е характерен за една светска държава, каквото страната ни претендира, че е.

На днешното заседание по делото за разпространение на радикален ислям пазарджишкият съд трябваше да разпита главния мюфтия Мустафа Хаджи. Той обаче не се яви. Хаджи е подал молба до съда, че на днешната дата ще бъде в Турция по покана на тамошния Областен управител на област Чанаккале. Не присъства и единият от заместниците му Ведат Ахмед. В съдебна зала присъства вторият заместник на главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, както и останалите трима свидетели. Съдът даде ход на делото и започна разпитът на втория зам.-главин мюфтия.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини