Иван Калибацев сред спряганите за фаворит за шеф на Пловдивския съд

Сотир Цацаров положи клетва като нов главен прокурор на РБългария. Той покани другите двама кандидати за поста Галина Тонева и Борислав Сарафов да станат негови заместници.

"Концепциите и на трима ни се допълват и сочат само към едно - доброто на българската прокуратура", заяви Цацаров. Друго предложение за екипа му е Пенка Богданова от Апелативна прокуратура в Пловдив, с която той е работил досега.
"Предвиждам заместници на главния прокурор във Върховна касационна прокуратура да са четирима –  Тонева, Сарафов, Богданова и Ася Петрова (окръжен прокурор на Шумен, която стана известна с делото "Килърите")", посочи Цацаров.

За зам.-главен прокурор към Върховна административна прокуратура Цацаров предложи висшият прокурор Камен Михов.

Бойко Найденов, който е шеф на Националната следствена служба и по право зам.-главен прокурор, остава такъв за 5-годишния си мандат.

По-рано днес ВСС прие решение за освобождаването на Цацаров от поста председател на Пловдивския Окръжен съд. Магдалина Иванова, която досега беше негов заместник, временно ще изпълняваща длъжността. Предстои да бъде обявен конкурс за овакантения пост. Като един от фаворитите за него е сочен председателят на Районния съд в Пловдив Веселин Хаджиев. За неговото място пък отсега се спряга името на шефа на Асеновградския съд Иван Калибацев. Докато обаче едни "залагат" на това, то за другиси е чиста проба "партенка".

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в Пловдив. Средното си образование завършва в Английска езикова гимназия в града, а висшето - в Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалност "Право". На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районния съд в Асеновград, а от 1 март 1996 г. е негов заместник-председател. Само 2 и половина години по-късно встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив, а от 21 януари 1999 г. става негов председател.

Цацаров бе избран за нов главен прокурор на 20 декември 2012 г. с 18 гласа на членове от Висшия съдебен съвет.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини