Отбелязваме Бабинден

Читалищата в Асеновградско са се подготвили, за да отбележат Бабинден, който е днес.

В 17.30 ч. в Камерната зала на читалище "Родолюбие" ще започне среща-разговор с лекар-акушер. Честването в "Св. преп. Паисий Хилендарски" е с начален час 17.

Денят ще бъде почетен още и в Долни Воден, Тополово, Червен и Новаково. В Тополово ще бъде представен типичният за селото обичай "правене на смигдал", а в Новаково ритуалът  "подсипване". Художествени програми са подготвили самодейците от читалището в Червен и Група за изворен фолклор в Новаково.

През изминалата година в родилното отделение в Асеновград се родиха 454 момиченца и момченца. За радост на всички ни броят им е по-голям от този на новородените през 2011 г., когато за първи път там проплакаха общо 427 новородени. Последното бебе за 2012-та бе Алейна на сем. Мюмюнови, а първото за т.г. се появи в 20 ч. на 1 януари и съвсем логично сем. Метаксови кръстиха сина си Васил.

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари (и на 21 януари по стар стил) в чест на бабата акушерка в селото.

Празникът е свързан със семейните обичаи и по произход е езически.

Съдържа 3 основни елемента:

  • Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии.
  • Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината.
  • Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.

На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и ѝ подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.

Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува ѝ се ръка и се дават дарове. Така се изразява благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Момент от обичая Бабинден
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини