Двойни сметки за ток и в Асеновград. Недоволството засега - на ниво Фейсбук

С всеки изминал ден нараства броят на асеновградчани, които пропищяват от силно завишени сметки за ток. Оплакванията им са, че разликите в сумите, които трябва да платят за декември, варират от няколко процента до близо 30-40 на сто. Засега недоволството им обаче напоява обилно единствено няколко локални групи в социалната мрежа. Там могат да се видят както нескрито учудване и възмущение от монополиста за Югоизточния регион ЕВН, така и директни призиви от типа на: "Що ли ги търпим. Албанците изгониха ЧЕЗ по всички правила. Писна ми от тях. Правят ни на глупаци-нас и държавата ни. Всички приходи отиват в техните държави, а нашата духа супата. Чувствам се безпомощтна и унизена в собствената си държава." Хората недоумяват откъде се е пръкнало въпросното увеличение на сметките, след като по празниците масово са пътували или гостували в други градове. Други пък се притесняват, че на пръв поглед сумите, които трябва да платят, са в нормален размер, но са за изразходвана ел.енергия за 20 дни.

За реални протести обаче не става и дума. "Лошото е, че не вярвам да успеем да се съберем достатъчно хора и да отидем пред ЕВН и да блокираме движението по ул. "Иван Асен". Ако някой се захване с организация на подобен протест, аз лично бих се присъединил", споделя един единствен. През лятото на 2012 г., когато в много градове на страната се проведоха протести срещу предното поскъпване на тока, въпреки организацията, която течеше във Фейсбук и заявилите участие десетки асеновградчани, пред ЕВН в града се събраха цифром и словом двама души.

Що се отнася до реакцията от страна на EВН, ще цитираме колегите ни от новинарски сайт на ЕСКОМ в Кърджали, където положението е същото, тъй като те вече са осъществили връзка с пресслужбата на дружеството: "Пресаташето на компанията Крум Косев повтори познатата теза, че плащаме повече, защото декември е бил по-студен. Освен това на някои клиенти сметките са били отчетени за по-дълъг период, обхващащ последните работни и почивните дни по Коледа и Нова година." По данни на ЕВН за Югоизточна България за декември 2012 г. са били консумирани 929 251 000 киловатчаса електроенергия т.е. със 7 401 000 киловатчаса повече от показателите за 2011 г.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини