Цъфнаха първите кокичета в Асеновград

Топлото февруарско слънце и изпреварилите астрономическата пролет температури "погнаха" спящите кокичета в Асеновград и те рано-рано зацъфтяха.

Предвестниците на пролетта не се уплашиха от официално шестващата все още Зима и едно след друго започнаха да подават изпод земята нежните си бели камбанки.

Galanthus, както е латинското име на кокичето, означава буквално "млечно цвете". Свързва се с млякото, като субстанция на живота и затова в някои страни, например в Чехия, традицията повелява първите появили се кокичета да се слагат в храната на кравите.

В Германия наричат малкото бяло цвете "снежно звънче", в САЩ и Великобритания "снежна капка", а в Русия -"подснежник" - цветето, което се гуши под снежната покривка и се показва при първите слънчеви лъчи. 

Според легендите, когато Адам и Ева били изгонени от Рая, било много студено и прехвръквали снежинки. Те толкова страдали за цветните градини и вечната пролет на Рая, че Бог се смилил над тях и превърнал снежинките в прекрасни снежнобели камбанки.

Астрономическата дата на идването на пролетта е в различни дни през годините през месец март. Според календара, по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Тази година астрономическата пролет (равноденствие) в Северното полукълбо ще започне на 20 Март в 13.01 ч. българско време. У нас като ден на пролетта традиционно отбелязваме 21 март.

Asenovgrad.Net

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини