Протестът снощи: Искане за минимална заплата 600 лв. и максимална - 6000 лв.

Няколкостотин души протестираха и миналата вечер в София, предаде БГНЕС.

Протестът е по-малоброен в сравнение с предишните, вероятно поради факта, че правителството вече падна и се водят преговори за съставяне на служебен кабинет, след като и трите водещи партии в Парламента декларираха, че се отказват от мандат.

Студент по интелектуално право в УНСС заяви, че независимо от опитите за разединяване и фрагментиране на исканията на протестиращите, недоволните от управлението на Борисов вървят към обединение. Според него рано или късно това ще се случи.

Протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание, като едната лента на бул."Цар Освободител" беше затворена за автомобили. След Народното събрание протестиращите се отправиха към Президентството. Както и на предишните протести, те се върнаха отново към НС. Някои от тях отново показаха сметките си за ток.

Организаторите на протеста заявиха, че не е нормално в 21-ви век в България да продължава да има хора, които се топлят на дърва. По думите им само за последния месец две семейства са се самоубили и двама души са се самозапалили. „Това щастлив народ ли е”, попитаха те. По думите им всички управници носят отговорност за това.

„Властимащите трябва да се ръководят от интересите на народа”, посочи един от организаторите.

Протестиращите изказаха част от исканията си, адресирани до президента Росен Плевнелиев. Някои от тях са за провеждане на мажоритарни избори през юли, да не се допускат до избори партиите ДПС, ГЕРБ, БСП, НДСВ, СДС, ДСБ. Протестиращите искат още намаляване на броя на народните представители в парламента, да има 10% гражданска квота в управлението, да се определи минимална заплата от 600 лева и максимална от 6000 лева, както и национализация на ЕРП-тата.

По-младите издигаха лозунги, че искат да останат в България.

Вчера бе 16-тият ден на протеста, който тръгна първоначално като протест срещу ЕРП-та.

Над 2000 пък са протестиращите, които се включиха в поредния протест срещу монополите и начина на управление във Варна, предаде „Фокус”. Колоната с шумни възгласи и освирквания се отправи към катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна. Там протестиращите участваха в отслужването на молебен за оздравяването на 36-годишния Пламен Горанов, който преди дни се самозапали пред сградата на община Варна. Броят на протестиращите непрекъснато се увеличава, като към шествието се присъединяват все повече хора.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини