Награждават българин, рискувал живота си за италианци

27-годишен българин е предложен за награждаване в Италия, след като на два пъти рискува живота си, за да спаси други хора, съобщават сайтът на общината на италианския град Козенца и електронното издание "Джорнале ди Калабрия", цитирани от БТА.

Българинът Алесандро Борислав Богданов (името на българина според двата източника) преди 2 години се хвърлил в река Крати в Козенца, за да спаси живота на шофьор на камион, който бил паднал от мост.

Преди броени дни дни българинът за втори път повторил подвига си, като се опитал да спаси италианка, хвърлила се в реката, за да се самоубие. Този път въпреки усилията на младия мъж, жената не оцеляла.

Сега Движението за граждански права призовава кмета на град Козенца Марио Окиуто да отличи младия българин, който е дал пример за достойно и смело поведение.
Кметът потвърди, че българинът ще бъде награден заради неговите прояви на героизъм и саможертва в полза на другите.

През август 2012 г. президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно с орден "За храброст" I степен 32-годишния Пламен Петков, който няколко месеца по-рано загина, спасявайки от удавяне 5-годишно момиченце във Великобритания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини