Общините отправиха послание към кандидатите за депутати

Общините в България излизат с общо послание към кандидатите за народни представители в 42-то Народно Събрание.

На 28 февруари в София, в парк-хотел „Москва” се състоя 25-то общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Членовете на сдружението се обединиха под общото послание, което отправиха към кандидатите за народни представители на 42-то Народно събрание. "Всеки нов парламент и правителство идват с добри намерения за развитие на местното самоуправление и демокрация, но си отиват с много неизпълнени обещания”, гласи част от документа.

Повишаването на напрежението в общините и неудовлетвореността на гражданите вредят на местната демокрация, а делегатите на събранието, осъзнавайки обществената необходимост от реформиране на общинския сектор, настояват всички, които ще вземат участие в управлението на страната през следващите четири години, да поемат отговорност и ангажименти за спиране на наследените от миналото анти-европейски практики и да не възлагат общински отговорности без адекватно ресурсно осигуряване, да приемат закони, които се реално изпълними, да търсят баланса между права и отговорности, да не се използват контролните институции за политическо въздействие и натиск върху общините, чието население е дало доверие на изборни лица, които не са от управляващата партия. Реформирането на общинския сектор изисква да се предефинират правомощията на общините, като ясно се обособи собствената сфера на дейност. Освен това от НСОРБ искат да се определи точно децентрализираната сфера на дейност. В европейските страни, средното образование, социалните, културни и други важни публични услуги самостоятелно се организират и управляват от общините. В България те се управляват централизирано от министерствата, а общините не могат да влияят на важните за местната общност решения за достъп, качество и ефективност на услугите.

В края на своето послание НСОРБ заявява, че усещането на хората за надеждни и работещи институции може да бъде превърнато в реалност само при равнопоставен диалог, партньорство и еднопосочност в действията на централната и местна власт.

 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини