Асеновград остави трикольорните лентички в миналото, заложи на неутралитета

Лентичките, които вече ще се режат в Асеновград при официалните откривания, ще са бели. Такава беше тя при откриването на обновената Асенова крепост.


Шумната кампания, подета от някои, срещу рязането на лентички с българския национален трикольор, даде първите си резултати. И то не в столицата или друг голям град, а в Асеновград. При последната официална церемония по откриването на обект, лентата, която ножиците щракнаха, бе бяла. Цветът не е случаен, обясниха от общината, избран е като символ на новото и чисто начало.

Проследявайки събитията, родили и развили недоволството от рязането на бяло-зелено-червената лента, стигаме до началото. А именно края на 2012-та, когато председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов съобщи, че ще даде практиката да се режат ленти с националния трикольор на прокурор. Решението си той мотивира с думите: "Във всички страни от ЕС публичните действия по нарязване, късане, горене, стъпкване на националния флаг се считат за изключително сериозно престъпление. Никой европейски гражданин не може да си представи откриването на новопостроена обществена тоалетна, шосе, фурна или автобусна спирка да става с рязане на националното знаме на парчета и с демонстративното сгъване (смачкване) на парчетата трикольор и поставяне в джоба до носната кърпа или в чантата с тоалетни принадлежности на нарязалото знамето лице". Веселинов е известен като привърженик на ВМРО, както и с това, че покани с писмо най-богатия европеец Берна Арно и легендарния киноактьор Жерар Депардийо да обмислят възможността да станат български граждани.

Тъй като словесният спор по темата се беше разгорял няколко месеца преди това, през август пък бившият вече регионален министър Лиляна Павлова, вече беше заявила, че "рязането на ленти е европейско изискване, а ако го няма, Европейската комисия ще санкционира България." Разясни го пред журналисти и местни при откриването на 12 км рехабилитиран път Гроздьово - Бозвелийско, Варненско.

Кажи, че го иска/не иска ЕС и повече не се занимавай…Принципът върши работа безотказно. Подобни изказвания почти не се поставят на съмнение, камо ли пък на критика.

Така или иначе традицията си продължава. Факт е, че по света се режат предимно червени ленти. Или сини. Цветовете са предпочитани, заради тържествеността, която придават (един вид новооткриваният обект е подарък), но и защото са добри за снимане. Питайте който искате фотограф или оператор. Излизат по-добре и отчетливо на ТВ и фотокадри. Факт е обаче и друго. Че до този час на деня по света се режат ленти с националните флагове. От Европа и Африка, през САЩ, та до страните в Южна Америка. Не сме чули някой да се оплаква от това или да сигнализира главния обвинител на съответната държава. Бърза наша проверка показва, че най-големите любители на традицията си остават балканските страни. До една режат лентички с националния флаг. В западна Европа стигат до тях само при откриването на обекти от национално значение, но и там не са "светци" в това отношение.

Заяждане ли беше акцията у нас тогава? Отговорът си има две страни, както е с почти всеки спорен въпрос. От една страна спокойно можем да минем без трикольорната лента и да ползваме каквато и да е. От друга пък подчертава значимостта на свършеното. А че бившият премиер Борисов режеше трибагрени ленти под път и над път, заради което дори накрая започнаха да го иронизират, е отделен въпрос.

В Уикипедия има разяснение на израза Ribbon-cutting ceremony. Според него това е публична церемония за официалното откриване на нова обществена сграда, придобивка или бизнес. Обяснява се кой и как прерязва лентата, но за цвета няма и дума. На това е обърнал внимание от своя страна популярния сайт AskVille, където на подобно запитване е отговорено, че: "Цветът може да е какъвто поискате. Най-използван е червеният, заради доброто му хващане от фотоапарати и камери. Режат се оранжеви, жълти и всякакви други ленти, стига цветовете да не са конфликтни. Разбира се, има аспекти, в които ползването на лента с националните цветове е патриотично послание."

Забележете - стига да не са конфликтни. Да, само че у нас, най-вероятно, червеното ще се приеме за конфликтно. Няма да се впускаме в разсъждения по темата защо, пък и сигурни сме, че сами се досещате. Като нищо и за част от асеновградчани червеното ще има ефекта на развян срещу бика плащ. Същото се отнася и до синьо, зеленото, жълтото…В крайна сметка ако тръгнеш да търсиш под вола теле, току-виж си го намерил.

Затова - бяло. Компромисно решение. Не знам дали знаете, но бялото всъщност не е липса на цвят, а съчетание от всички цветове. Та в тоя ред на мисли в Асеновград всички вече би трябвало да са удовлетворени. И червени, и резидави, и пембени. Поне що се отнася до цвета на лентичките де...

А дали си спомняте, че преди години попфолк певицата Камелия излезе на сцената с рокля с цветовете на националния трибагреник. На годишни награди през 2007 г. тя се появи с нея, вследствие на което предизвиква шумен скандал във всички национални медии. Депутатът в 39-то тогава Народно събрание и след това действащ евродепутат Димитър Стоянов сезира прокуратурата за това, че певицата е "осквернила национална светиня като знамето с появата си в НДК". До съд обаче не се стига, защото престъпление се оказа, че няма. Щеше да е странно, ако бе решено обратното, предвид милионите шапки, тениски, панталонки, полички, роклички, бодита, че дори сутиени и бикини с американския и всякакви други флагове. Е, поне за пореден път доказахме, че сме по-католици от папата.

И така. Престъпление или не, можем да продължим да спорим, но в Асеновград вече не се режат трикольорни лентички. Новаторството тук ни е гарантирано, тъй като до момента няма информация в друг град дългогодишната практика да се е преляла в друг някакъв нюанс. Станимашкото ръководство се престраши и пионерски за страната заложи на чистото и невинно бяло. Единствената критика тук е, че твърде вероятно снежните лентички да не се виждат добре на ТВ и фотокадрите. Но и това е бял кахър, на фона на разразилите се люти спорове и закани по темата "лентички и ножици".

К.Нешева

Експрезидентшата Лора Буш прерязва лента с цветовете на американското знаме.

Прерязване на унгарския трикольор.

Октомври 2011 г., Бад Мускау, Германия. Тържественото откриване на възстановения Английски мост става с прерязването на... две ленти (като германското и полското знаме).

Снимка: АФП/БГНЕС

Камелия и други потенциални "клиенти" на съответните прокуратури по света, поругали, според бг логиката на някои, националните си символи.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    ??
    ????
    2 -2
    18:19, 13 мар 2013
    Докато БСП са на власт в Асеновград не може да се надяваме на едно ново начало. На кое да се надяваме на един кмет, който го командва Вълканова ли, или Генов които даде на ромите да работят вместо българите само затова, че ако гласуват за БСП ще им даде работа. СРАМ ЗА АСЕНОВГРАД
  • 2
    !!
    !!!!
    2 -3
    18:33, 13 мар 2013
    тъпако темата са лените дето ги кълцат при откриванията.като имаш от какво да се оплакваш намери и подходящото място и се оплаквай.Несвързаняк
Последни новини