Близо 50 хиляди гласуваха на първите граждански избори, 56 от тях в Асеновград

Снимка: ДНЕС

48 753 души от 118 общини в цялата страна се включиха в първите граждански избори у нас. Уникалните по рода си избори бяха оргинизирани от Гражданско движение ДНЕС. В днешния ден пък започва гласуването в областните градове, където гражданите сами чрез своя непосредствен избор ще подредят листите за съответния Многомандатен избирателен район. "Кауза България" единствената отвори листите си за тези кандидати на 100 % и без намеса при подреждането на листите от гражданите.

Общо 917 граждани номинираха 376 достойни според тях българи, които да ги представляват в 42-то Народно събрание.

В Асеновград глсуваха 56 за общо 12 номинирани. Най-много гласове събраха докторът по международно право Йордан Дачев и педагогът Мариана Дафчева.

Започна сформирането на “Борд за гражданско доверие”, който ще функционира до 12 май т.г., съобщават от ДНЕС. В него ще участват уважавани и доказани българи - експерти в различни области на икономическия и обществения живот. Те ще са гарант на гражданските листи и ще работят за оформянето на гражданската платформа, в която хората от цялата страна ще могат, чрез приемните на Движението, да дават своите идеи и предложения до деня на изборите. Предложенията ще бъдат приемани и обработвани от юристи - доброволци и експертите на движението. Бордът ще следи и за прозрачността на вота в самия ден.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини