По повод празника: Крадат тръбите за кислород в АГО

Медните тръби докарват жизненоважния кислород до операционните на АГО

Вероятна ромска инвазия е оставила за кратко без кислород хасковското АГО, след среднощна кражба навръх 7-ми април, професионалния празник на лекарите. Неизвестни апаши проникнали в мазето на Родилното и свили 27 метра медни тръби от специалната инсталация подаваща кислород в интензивния сектор. Спешната намеса на техническата служба на болницата е възстановила временно системата с гъвкави връзки. Още в понеделник специализирана фирма поставила нови медни връзки на инсталацията. 

Мазето на АГО е било заключено отвсякъде за уикенда, а по вратите няма следи от насилие. По непотвърдена информация е проникнато от прозореца. Отделението не е оборудвано със СОТ, въпреки че често е обект на посегателства от намиращата се в непосредствена близост Махала. За пръв път обаче се посяга на кислородна инсталация. От болницата обмислят да инсталират система за видео наблюдение на района. 

Предния ден, събота, в зоната на АГО се е наблюдавало засилено присъствие на роми, съобщиха източници от самото отделение. Това първоначално не направило впечатление, защото обикновено при изписване на родилка от ромски произход се изсипва цялата фамилия. Резултатът от наплива обаче лъснал бързо. 

Болницата е „вътре“ поне с хилядарка и то само от липсващите медни тръби. Отделно се плащат трудовите часове на фирмата, монтирала новата система. Обръгналите на кражби акушери пък се шегуват, че сигурно това е бил начина ромите да им честитят професионалния празник. Още повече, че на следващият ден бе световния ден на ромите 8-ми април и братята сигурно са се нуждаели от пари за почерпка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини