Уролози: Простата алармира, но я чуваме само по телевизията

Д-р Вълканов презентира проблема с уголемената простата

С напредването на възрастта простатата при мъжа се увеличава-така наречената доброкачествена хиперплазия. Трябва да се вслушаме в симптомите и да потърсим лекар. Никакво самолечение, колкото и убедително да са рекламирани лекарствата по телевизията.

Това накратко бяха инструкциите на известният хасковски уролог д-р Иван Вълканов към група мъже на водоразделната възраст 50 и 60 години. След тази граница, 8 от всеки 10 мъже получава уголемена простата. Резултатът е трудно уриниране, а понякога и еректилна дисфункция. Това последното е еднакво нежелано както от мъжете така и от жените. Лекцията на д-р Вълканов е в рамките на националната кампания на БЧК и националното урологично дружество за справяне със заболяванията на простатата. 

Неглижирането на този проблем, всъщност го задълбочава, допълват уролозите. Причината е в слабата информираност, която води до паника у мъжа, когато чуе по телевизията, че описваните симптоми съответстват на неговите. Тогава се търси панацея, която може да доведе до обратен ефект. 

Простатната е жлеза е плътно тяло с формата на кестен, което се разполага под пикочния мехур, обхващайки началната част на пикочния канал. При уголемяването си, тя действа като тапа за урината. Организмът не може да я изхвърли цялата, което води до мъчително усещане за постоянна нужда от уриниране. Задържането на урина рискува бъбреците, което би могло да доведе до трайни и необратими поражения. Дори и да не се стигне до това, качеството на живот стремглаво пада. „ Не може да тръгнете с автобус за Пловдив, защото пътят е час и половина а вие на всеки час сте до тоалетната. Ако пък се чака на някаква опашка, става истинско мъчение“ цветно обрисува ситуацията д-р Вълканов. Навременното обръщане към лекар, води до адекватно лечение. Доброкачественото уголемяване на простата в някои случаи е обратим процес, а в огромния процент спира негативния процес, категоричен е д-р Вълканов.

Г.Христов

Известният специалист сега лекува в Пловдив
Лекцията се радваше на солиден интерес
..и от двата пола
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини