Драгомир Стойнев: Изход има – вдигаме примката от бизнеса и стимулираме потреблението

Драгомир Стойнев

БСП изтегли номер 5, Драгомир Стойнев представя програмата на БСП на среща в Хасково

„България е изправена пред две алтернативи - или управление на Борисов и Цветанов, или програмно правителство начело с Пламен Орешарски, което има широка парламентарна подкрепа и което единствено може да промени посоката на развитие, да осигури икономически растеж, социална справедливост, демокрация и предсказуемост”. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред повече от 700 гости от бизнеса, дипломатическия сектор и неправителствения сектор по време на представянето на управленската програма на левицата, което се състоя във вторник в зала 6 на НДК. Станишев обяви още, че само БСП може да "свали ГЕРБ от власт".

Най-важните акценти от нея са разкриване на 250 000 нови работни места, на фона на заличените 400 000 работни места в последните 4 години, ясен ангажимент на държавата в икономиката, за да има инвестиции във водещи сектори, спиране на държавния рекет към малкия и среден бизнес, повече предприемаческа свобода. В програмата са залегнали и мерки за подобряване на ключовите сектори като демографската политика, здравеопазването и образованието

Драгомир Стойнев, водач на листата на БСП в Хасково и бивш шеф на социалната комисия в 41-ото НС, който е сред основните автори на пакета от мерки. Вечерта след официалната презентация в НДК, той има среща с граждани в Хасково пред които да разясни в детайл програмата на БСП.

Според Стойнев „Един от най-важните ангажименти, които са залегнали в програмата е даването на глътка въздух на бизнеса и успокоението му. „Примката трябва да бъде вдигната. Бизнесът иска предвидимост, равен шанс - равнопоставено участват в обществените поръчки”, каза Стойнев. Той припомни, че наскоро Сметната палата публикува доклад, в който ясно се заявяваше, че само близки до управляващите печелят от тези поръчки.

„Нужно е и подобряване на бизнес климата, като се намалят всички разрешителни и регулаторни режими, което също е залегнало в програмата ни”, посочи Стойнев.

Относно обявеното от Орешарски „изтегляне на МВР от бизнеса”, Драгомир Стойнев, който бе и икономически съветник на Сергей Станишев, когато беше премиер, коментира, че по време на срещи с представители на бизнеса те се оплакват, че „има политически натиск върху тях.”

„Явно в държавните институции има хора, които рекетират фирмите. НАП трябва да изпълнява своите задължения да събира държавните приходи, а не да оказва натиск”, заяви още Стойнев.

 „Смятам, че това е една амбициозна програма, в нея обаче не се обещават чудеса. Стъпка по стъпка ще подобрим живота на хората”, смята кандидатът за народен представител.

Относно заложената в програмата реформа на данъчната система, Стойнев обясни, че се въвежда необлагаем минимум. Това според него, е изключително важно за нискодоходните групи в страната, а от друга страна ще стимулира потреблението.

„По този начин се увеличава техният разполагаем доход. Имаме амбицията всяка година с по 30 лв. да увеличаваме минималната работна заплата, а доходите до 4 500 лв. остават да се облагат с 10 процента данък, а горницата над прага 4 500 с 20 процента. Според него ще бъде въведено прогресивното облагане, тъй като „ножицата в страната между богати и бедни се увеличи много.”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини