99 % от нелегалните у нас задържани на турско-българската граница

снимка: Гранична полиция

На вход на външните граници на България през 2012 г. са задържани 1 904 незаконни имигранти. Броят им е с два пъти и половина повече спрямо предходната година, когато броят им е бил 748.

Данните станаха ясни от анализа на главен комисар Захарин Пенов в годишния отчет на Главна дирекция „Гранична полиция” пред ръководството на МВР.

99% от задържаните са на българо-турската граница. При опит за незаконно превеждане на хора през границата са установени 196 каналджии.

В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия и взаимодействие с партньорски служби, Европол и органите от правосъдната система, са пресечени 4 организирани групи, които са превеждали незаконно емигранти по маршрута Турция – България – Румъния – Австрия. Те са снабдявали и незаконно пребиваващи чужди граждани с фалшиви български документи за самоличност.През миналата година е пресечена и дейността на две организирани престъпни групи за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. При акциите са задържани 5 трафиканти.

Много разчитам на оперативната работа във вашата служба - заяви по време на годишния отчет главният секретар на МВР Калин Георгиев

Вътрешният министър Петя Първанова поздрави служителите за положените усилия в развитието и надграждането на постигнатите стандарти за граничен контрол чрез използването на нови модерни технологии. Тя даде за пример Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница и електронните гишета.

Интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово беше пусната в експлоатация на 1 юли 2011 година. Тя осигурява 100 % техническо покритие в този участък, като включва в себе си най-модерните електронни технологии за гранично наблюдение. Като друга от решителните стъпки е присъединяването на българската гранична служба към европейската система EUROSUR. От средата на юли 2012 г. чрез EUROSUR Българският национален координационен център /НКЦ/ осъществява обмен в реално време на информация със Ситуационния център на Фронтекс и 18 държави-членки. Изграден е и Националният център за борба с фалшиви и подправени документи с 2 филиала - на морската и на българо-турската граници.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини