Деца презентираха „Мис Вселена“

Христо от Хасково взе втора награда в групата

Повече от 60 презентации от 25 кътчета на България се състезаваха в конкурса на хасковския Младежки център за мултимедиен проект „Жените в Космоса“. Той е посветен на 50 години от изстрелването в необятната шир с "Восток 6 " на първата жена Валентина Терешкова.

Конкурсът е по идея и организация на Астрономическата обсерватория.

С прожекция на филма „Невероятната първа“ (виж тук) на седмокласничката от СОУ „Антон Попов“ от град Петрич Елена Таракова започна и награждаването. 14-годишната петричанка е и призьорка в малката възрастова група 5-8 клас. Неин консултант при изработването на презентацията е преподавателят й по география Малина Стоева.

В същата група хасковлия е на второ място, гордо обяви ръководителят на Астрономическата обсерватория Йоанна Кокотанекова. Втората награда отиде при Христо Христозов от училище“ Хр. Смирненски“.

Първата награда от конкурса в групата 9-12 клас журито присъди на Ивона Русева от СОУ“ Д. Благоев“ от Свищов. Всички получиха диплом и награди от Книжарници „ Приятели“.

Празникът и връчването на призовете в Младежкия център са ден след отбелязването на 34-годишнина от политането в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов и в навечерието на Международния ден на Авиацията и космонавтиката-12-ти април. По този повод утре възпитаниците на Йонна Кокотанекова ще се включат в Националната олимпиада по астрономия.

В аванс Кокотанекова обяви и още една проява на Астрономическата обсерватория. Тя ще е в Световния ден на астрономията- 20-ти април, събота. Тогава на площад Атлантически ще бъдат поставени телескопи за наблюдение.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини