Обновяват Ивайловград с 26 млн. лева

Община Ивайловград ще получи безвъзмездно финансиране от 200 000 лв. по проекта за „Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Ивайловград”. Това е първата община с разписан договор, съобщиха от местната администрация. Цялата сума, която ще получи общината е 26 милиона лв. В следващите 7 години парите ще бъдат вложени за изцяло нови улици, осветление, канализация, нови паркове, детски площадки, обновени градски пространства и ангажираност на безработни лица в изграждането на инфраструктурата.

За целта от общината стартираха кампания, в рамките на която гражданите ще могат да предложат идеите си как искат града им да бъде обновен.

Ивайловград е един от 32-та града, поканени за участие и получили безвъзмездно финансиране за изработването на интегриран план. Единствено градове с такива планове ще имат възможност да получат директни плащания по линия на ЕС.

Друго голямо събитие за общината е зелената „светлина“, която Ивайловград е получил тези дни от Държавен фонд „Земеделие” за стартиране на реалната работа по 4 проекта. Разработките са спечелени по две мерки Програмата за развитие на селските райони през 2012 г. Вече има и официално разрешение за сключването на договори и извършването на плащания по проектите, които са на обща стойност около 6 милиона лева. За община Ивайловград това означава 15 км изцяло нови пътища; нов облик на сградите на читалищата в Ивайловград и в кв. „Лъджа”; ново оборудване за тях; нов туристически информационен център и подобряване на услугите, предоставяни в сферата на туризма.

В тази връзка предстои и обявяването на 12 обществени поръчки за покриването на 4-те проекта.

Заради финансовата инжекция , кметът на Ивайловград Диана Овчарова казва в обръщение към жителите на общината: „За мен това беше най-успешната седмица за Ивайловград! Да си представим как искаме да изглежда града ни след 7 години и заедно, да разпишем идеите за по-добро бъдеще.“

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини