Фейсбук пуска собствен смартфон

Фейсбук представи първия си собствен смартфон. Както се очакваше, компанията заложи интерфейс, в чиято основа седи популярната платформа на социалната мрежа. Това се случи по време на медийно събитие в централата на интернет гиганта в Менло Парк, Калифорния.

Самото устройство ще се произвежда от тайванската технологична компания HTC, но ще интегрира платформата на социалната мрежа Facebook в операционната система на Google – Android, съобщиха световните агенции. Освен че ще е вграден в новия смартфон HTC First, интерфейсът ще може да бъде изтеглен от всеки потребител с телефон Android, като платформата вече е налична. Нововъведението на социалния феномен, предизвикал истерия по цял свят, носи името Home.

“Днес нашите телефони са проектирани така, че в основната са приложенията, а не хората. Ние искаме да променим това”, заяви главният изпълнителен директор и основател на Фейсбук Марк Зукърбърг по време на дигиталната конференция. На практика Facebook Home представлява серия от приложения, които позиционират интернет платформата на основния екран на вашето мобилно устройство. Новият софтуер позволява мигновен достъп до цялото съдържание на социалната мрежа, в това число снимки, съобщения и последни новини от Фейсбук на т.нар. Home screen на мобилното устройство. Така първото нещо, което ще видите, когато включите смартфона си, ще бъдат снимки, съобщения и новини от хората, които обичате, от вашите приятели, от групите, които харесвате.

Новият софтуер на Фейсбук също така въвежда функция, наречена Chat Heads, която позволява на потребителите да изпращат и да получават съобщения, без да излизат от дадено приложение. Вместо това, когато един потребител получи съобщение, докато ползва друга апликация, той може да го отвори и то ще се появи най-отгоре на екрана му, над приложението, което ползва в момента. По този начин човек пести време, а и се спасява от досадното сменяне на екрани в работна среда, предаде БЛИЦ.

В основата на иновацията стои желанието на Фейсбук да превърне смартфоните в социални устройства които улесняват комуникацията между хората и ги свързват по-лесно отвсякога, обясни възпитаникът на Харвард Марк Зукърбърг. Бизнесът на компанията бележи сериозен напредък при мобилните устройства в последните няколко месеца. Общо 23% от всички приходи на Facebook през изминалото тримесечие са дошли от реклами през мобилни устройства, което е с 14% повече в сравнение с предходния период. С новия си софтуер Home компанията се надява да премине гладко през едно от най-големите изпитания в историята си. Според множество бизнес анализатори масовата експанзия на мобилните устройства заплашваше дори самото съществуване на Facebook, тъй като социалната мрежа генерираше приходи основно от потребители с персонални компютри, а техният процент непрестанно намаляваше. Сега този проблем изглежда решен и Facebook уверено гледа напред към бъдещи разработки.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини