Международни наблюдатели участваха в обучението на избирателните комисии

Наблюдатели от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа /ОССЕ/ присъстваха на обучението на членовете на РИК-овете, техническите екипи и представители на 18-те общини в областта, ангажирани за изборите. Медиатори бяха членове на ЦИК, съобщават от Областната управа. На обучението са присъствали и представители на Областната дирекция на МВР, Пожарна, ГРАО. Международните експерти са поканени от Външно министерство, за да удостоверят честността на предстоящите избори. Преди това Бен Гроен и Елеонора Бултат са провели среща с изпълняващия длъжността областен управител Георги Игнатов, за да го запознаят със своята мисия в България и да чуят подробности около организиране на изборите.

От наблюдателите стана ясно, че преди дни Офисът за Демократични институции и човешки права към ОССЕ откри наблюдението на предсрочните парламентарни избори у нас Мисията се състои от 10 експерти, 12 дългосрочни наблюдатели в цялата страна и още 220 краткосрочни наблюдатели в самия изборен ден.

Чуждите наблюдатели ще проследят дейностите по кампанията, работата на изборната администрация и съответните държавни органи, изпълнението на правната рамка и разрешаването на изборни спорове.

В деня на изборите  те ще следят отварянето на секциите, гласуването, броенето на гласовете. Очаква се предварителното им изявление честни ли са били изборите ще бъде в деня след вота, а окончателният им доклад - два месеца след изборите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини