Асеновград чете „Под игото”

Представители на общината, на културни институции и общественици се включиха в днешния Маратон на четенето в Асеновград по повод Световния ден на книгата.

Пред паметника на Хайтов пръв "Под игото" зачете кметът Емил Караиванов и с това даде старт на литературния маратон в центъра на града. Денят продължи с Детски празник на книгата и базар на книги на издателство „Марин Дринов” и на книги с автограф на местни творци.

Световният ден на книгата е определен за честване от ЮНЕСКО. Стремежът е да се насърчи четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали гениите Шекспир и Сервантес, което прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки хората да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини