Звездица: Гордеем се с постиженията си!

Ансамбъл "Звездица"
Право на отговор поискаха от танцов ансамбъл "Звездица" по повод дебатите на сесията на ОбС-Димитровград вчера, когато съветниците дискутираха трябва или не да бъдат отпуснати 4 000 лв за пътуване на ансамбъла за участие във фестивал в Германия. Публикуваме го без редакторска намеса:
Пожелаваме ви толкова фестивали и пари колкото на "Звездица" (26 до сега в Германия, Холания, Белгия, Португалия, Полша, Финлания,Унгария, Румъния, Украйна, Турция, Македония, Италия - Сардиния и Сицилия) и то в съвременната история на ансамбъла, а не турнета от преди 30 години. Класирайте се за фестивал , където ви поемат храната и спането, съберете си 16 000лв. за пътни и подготовка, и тогава искайте от Общината да помогнат с 4000 лв. за 2 преспивания по път(нощите ще бъдат 4) .
За аудиторията - това е първата сума от в историята на читалището, с която общината подпомага пътуване на "Звездица" ( изключваме пътуванията в Турция- Кешан 2008, Одрин-2009 и 2010, Кешан -2013г. , които са общински задачи, изпълнителите не отиват на екскурзия, а да вършат работа по поръчка на общината).
Парите от държавната субсидия са спечелени със свършената работа през 2012г. - 22 047лв. - и те са за развиване на дейност и осигуряване на битовите условия в читалището. Преценката е на Министерството и на проверяващата комисия.Според полагащите се субсидирани бройки (хора), които сме защитили, парите трябва да бъдат много повече. Полагащите се процентно пари от общинската субсидия са 1 738 лв.и с тях правим мероприятия, които струват много повече. И то благодарение на добрия екип от читалищни членове - родители на изпълинелите и съмишленици. Във финансовия отчет на читалището за 2012г., който е внесен в общината още в края на януари, се вижда, че отчитаме сума, много по-голяма от получената субсидия.

Не изнясяме културен продукт с фестивалите, защото културата се прави ежедневно в читалището, а не само по събития, и защото, същите изпълнители приемат гости от чужбина, за да има концерти в Димитровград и общината. Същите изпълнители, за които са четирите хиляди лева, вече втора година харчат пари за настаняване и храна на чуждестранните гости и спестяват на общината многократно по-голяма сума. Същите изпълнители на всяко едно мероприятие на читалището за Димитровград (а това не са само концерти ) помагат с доброволен труд и собствени средства .

Разглеждаме плащането на концерти от страна на Общината като подкрепа на местното изкуство и начин на съхранение. По повод репликата на Кмета за Деня на Димитровград 2012 - не бяхме поканени. Два месеца предварително сме питали отговорните общински служители дали ще имаме ангажимент в септември, за да си планираме работата - танцьорите и музикантите не са на щат към читалището, нито към общината и не могат да бъдат на разположение от днес за утре.

Относно титлата на „Звездица”  Представителен ансамбъл на CIOFF от 2003г., - това е сертификат за качество, който обаче не дава правото на безплатни пътни разходи и дори не класира за дадения фестивал –фестивалните власти си правят собсвен кастинг. (www.cioff.org)

Относно колебанието на господин Цветков дали ансамбъл „Звездица” е към читалище „Звездица-2003г.” – това се вижда ясно от ежегодния отчет на читалището. Да! Рекламираме ансамбъла (не читалището), рекламираме оркестъра, рекламираме клуба за хора‘, защото те имат нужда от реклама.

Организационната читалищна дейност е гражданска инициатива, която всеки върши според собственото си усещане и възможност. Но се гордеем, че имаме много активни читалищни членове. Гордеем се, че „Звездица” е едно истинско съвременно читалище.

 
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини