„Вечеря за тъпаци” и „Добрият доктор” на асеновградска сцена

Две театрални постановки ще бъдат представени на сцената на читалище "Родолюбие" в рамките на Майските културни празници.

На 19 май от 19 ч. ще се играе "Вечеря за тъпаци" на Държавен сатиричен театър.

"Вечеря за тъпаци"? Тя наистина съществува! Познавам част от участниците. Мой приятел трябвало да заведе тъпак на вечеря у Кастел, но онзи тип се разболял. Приятелят ми, абсолютно полудял, се обадил на Кастел, за да го помоли да му услужи с друг тъпак... Между другото, сред тъпаците има една фатална категория. Тези, които винаги са на вашите услуги, са най-опасни. Единственото, което мога да кажа за успокоение на тъпаците, е, че и аз съм тъпак в очите на някого." Иржи Менцел е от режисьорите, принадлежащи към поколението "чешка нова вълна". Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш той записва своето име в световната енциклопедия на киното, заявявайки себе си като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на двадесети век. Още с първия си филм "Строго охранявани влакове" Иржи Менцел печели Оскар за чуждоезична продукция през 1967 г. Това е първият случай, в който източноевропейска творба получава тази кинонаграда. Менцел има и една номинация за Оскар за филма си "Селце мое, централно" (1985 г.) През последните няколко години Иржи Менцел се отдава на работа в театъра, където се изявява не само като режисьор, но и като актьор. И тук той продължава да следва своите пристрастия към изкуството на Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Лоурел и Харди. 

Във "Вечеря за тъпаци" ще видите блестящите Христо Гърбов, Иван Бърнев, Веселин Ранков, Жанет Йовчева, Калин Сърменов, Ана Вълчанова.

На 20 май отново от 19 ч. асеновградската театрална публика ще може да гледа "Добрият доктор" на Драматичен театър - Пловдив.

"Добрият доктор" от Нийл Саймън авторски спектакъл на Недялко Делчев: "Казват, че човекът е единственото същество, способно да се смее... И че това ни отличава от останалите форми на живот.” От нисшите форми на живот всъщност, ако трябва да цитираме точно автора. Смехът ни възвисява, прави ни, кара ни да разберем и да простим. Смехът е съ-чувствие, съ-страдание, съ-обич.
Ние, актьорите от проекта, имахме шанса да се срещнем с двама автори. Млад провинциален лекар, който пише първите си разкази и още не знае, че след години ще бъде обявен за един от най-великите - Антон Павлович Чехов. И може би най-успешният автор на Бродуей, майсторът на сериозната комедия - Нийл Саймън, обединил в пиеса някои от творбите на първия.
Алхимичният продукт от тази среща е спектакъл, опитващ се да открие благородните нюанси на смеха. Хуманните тонове. Не истеричния кикот на телевизионните зомбита, а онзи божествен дар, извел ни от пещерата и открил ни хармонията в нас, и звездното небе над скромния ни ръст."

Ролите в "Добрият доктор" се изпълняват от Георги Вачев, Петър Тосков, Стоян Миндов, Стефан Бобадов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Тодор Генов, Симеон Алексиев, Анелия Ташева, Румена Георгиева, Мария Генчева, Русалина Чапликова, Ивана Папазова.

Билетите за "Вечеря за тъпаци" са на цени 8 лв. и 10 лв.

Билетите за постановката на пловдивския театър са по 6лв.

Могат да бъдат закупени на касата на Читалище "Родолюбие".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини