Проверка потвърди насилие над деца в социален дом в Пловдив

Деца от Дом за деца, лишени от родителски грижи "Рада Киркович" в Пловдив са били подлагани на физическо и психическо насилие от служител на персонала. Това са част от заключенията на проверка, назначена от Държавната агенция за закрила на детето, чийто резултати бяха оповестени днес.

След проведените разговори с възпитаници на дома, служители в институцията, както и от проверената документация, комисията е констатирала, че персоналът проявява незачитане на самостоятелността и личната свобода на непълнолетните деца и омаловажава сигналите за нарушения, които те споделят. Установено е още, че от страна на ръководството се подхожда избирателно към подадените жалби и оплаквания, като част от тях дори не се регистрират, а за други не се предприемат адекватни действия. 

Част от децата, с които проверяващите са се срещнали, са разказали за упражнено физическо и психическо насилие спрямо тях от страна на възпитател. Заявяват, че са информирали други възпитатели и служители на дома, но от тяхна страна не е последвала реакция. Според информация на bTV, става въпрос за 63-годишен мъж, който системно наблюдавал 14-годишно момиче от дома докато е в банята. Той е поддържал сексуални отношения с друга девойка, наскоро напуснала социалното заведение.

Случаите на неприемливо поведение от страна на същия възпитател не са били достатъчен мотив за директора да предприеме незабавни действия за проучване на сигналите и проблемите във взаимоотношенията между децата и служителите в дома. Подлагането на съмнение на подадените от децата жалби и заемането на защитна позиция, отричайки възможността за неправомерни действия от страна на нейния подчинен, създават условия за допускане на неприемливи методи за работа в институцията. Бездействието и липсата на превенция е задълбочило проблемната ситуация и е предпоставка за нови инциденти и насилие, е мнението на проверяващите.

Трудовият договор на възпитателя, срещу когото са оплакванията, е прекратен по взаимно съгласие в края на март.

Заради констатираните нарушения председателят на ДАЗД предлага на кмета Иван Тотев, в качеството му на работодател, да потърси дисциплинарна отговорност на директора на ДДЛРГ "Рада Киркович".

От ръководството на дома отказват коментар под предлог, че са много заети. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини