Всички европейци са имали общ прародител

Всички жители на Европа са имали един общ прародител, въпреки че днес европейците не си приличат едни с други. До този извод стигнаха група учени, анализирали генетични маркери в ДНК-то на група доброволци, предаващи се както по бащина, така и по майчина линия.

Така, на практика, всички европейци се оказват далечни роднини, притежаващи общи предци в рамките само на последното хилядолетие, коментират изследователите.

„Сърбин или швейцарец, финландец или французин, вземете двама европейци от която и да е точка на континента и те със сигурност ще имат един общ праотец, живял преди не повече от 1000 години“, коментират авторите на изследването, цитирани от изданието Nature.

Всички в Европа имат връзка помежду си на ниво ДНК, заявява един от ръководителите на проучването – професор Дейвис Грем Куп от Калифорнийския университет. Той и неговите колеги са изследвали генома на близо 2000 души от 40 популации.

До този момент учените са проучвали човешкото родословие на базата на т.нар. еднородителски генетични маркери, което означава или по линията на бащата, или по линията на майката. Такъв анализ позволи определянето на ключови моменти от историята на човечеството, като миграцията на вида Homo sapiens от Африка преди около 100 000 години и последвалата колонизация на Европа и Азия. Този метод обаче не е особено подходящ за възпроизвеждането на сравнително скорошни събития, обясняват учените. По тази причина е необходимо да бъде анализирана и другата част от човешкия геном – т.е. тези участъци от ДНК-то, които може да бъдат наследени от всеки от родителите. Точно те са проучени от специалистите от Калифорнийския университет.

С помощта на този метод на изследване учените успели да фиксират следите от ключови събития в историята на Европа – например нашествието на хуните в Източна Европа през четвърти век и съответно последвалата промяна в ДНК-то на славяните.

Освен това бил установен и интересен факт, свързан с Италия. Географската изолация на този народ изиграла важна роля в историята му. По тази причина общите предци на италианците с останалите европейци са живели не преди 1000, а преди около 2000 години, коментират учените.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини