Цветан Цветанов: Готов съм да ме арестуват, ще го преживея

В Изборния кодекс има чл. 264, в който се предвижда възможност депутати, участвали в избори могат да оспорят в седемдневен срок резултатите според чл. 150 от Конституцията, където са изброени органите, които сезират КС. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов .

Така влизаме в хипотезата, когато главния прокурор беше сезиран от Синята коалиция през 2009 г. Тогава КС взе решение през 2010 г., когато се касираха изборите на двама депутати от ДПС и мандатите се преразпределиха. Сега с жалбата от ГЕРБ главният прокурор просто е длъжен да я придвижи до КС, каза Цветанов. ГЕРБ ще прати жалби до всички институции, които имат възможност да сезират КС. Те нямат компетенция да се произнесат по жалбите, компетентен е единствено КС.

Той неглижира изказването на председателят на ЦИК Красимира Медарова, която каза, че в деня за размисъл не е имало агитация по смисъла на закона. Цветанов цитира и конституционно дело от 1997 г., където е посочено, че са гарантирани правото на свободен избор и правото на изразяване. Извършването на агитация е недопустимо посегателство върху свободната воля, пише в решението. По време на изказването на Лютви Местан зад гърба му ясно се вижда номера на бюлетината на ДПС.

В 14 часа започна излъчването на скандала по една телевизия и един журналист. Някой направи ли проверка как е стигнала информацията до Николай Бареков, попита Цветанов. Този час е избран неслучайно – два часа се правят внушения, че печатницата е близка до ГЕРБ, шефът е общински съветник близък до Цветан Цветанов. В прокуратурата е написано, че са открити 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини – кой успя да ги преброи, има ли назначена експертиза, попита Цветанов.

Той отново отхвърли тезата, че се познава с шефа на печатницата. И до ден днешен не съм разговарял с този човек, добави зам.-председателят на ГЕРБ. СамиятГеорги Първанов е рязал лентичката за откриването на печатницата, припомни той. Цветанов каза, че е прочел във форуми, че автор на сигнала е Мая Манолова, а не е получил информация от ДАНС.


Помолих Бойко Борисов да не бъда включен в кабинета на ГЕРБ, за да изчистя името си. Аз съм невинен и знам какво съм правил, каза Цветанов. Някой разследва ли дали съм правил незаконно подслушване, попита ексвътрешния министър.

Хронологията на събитията показва, че прокуратурата е използвана в този скандал. Аз не познавах Сотир Цацаров, имах впечатления от неговата дейност. И в момента имам добри впечатления от главния прокурор. Всичко е възможно, готов съм да преживея и арест, каза Цветанов.

Когато стартира служебното правителство БСП и Алексей Петров поискаха да бъде отстранен Станимир Флоров от ГДБОП и веднага излезе някакво дело от преди няколко години. Прокуратурата обаче го отстрани от длъжност. Вчера говорих с Флоров и в рамките на последния месец никой не го е призовал да даде обяснения. Цялата атака беше срещу него, защото беше основен стълб в ГДБОП. В момента се атакува главния секретар на МВР Калин Георгиев – атакуват се от БСП, Сергей Станишев и Алексей Петров. Цялата кампания беше с основен сценарий дискредитиране на ГЕРБ и на Цветанов. Целта беше аз да не съм вътрешен министър, защото не съм угоден заради връзките между олигархия, организирана престъпност и политически партии.

На въпрос защо бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров и Емил Димитров, както и бившият земеделски министър Мирослав Найденов твърдят, че е много отмъстителен Цветанов отговори, че не иска да се обяснява за всяко обвинение. Никога тези хора не са били близко до мен, нека докажат твърденията си, призова бившият вицепремиер.

Той се извини и на лекарите, за прочетените СРС-та в пленарната зала, в които се намекваше, че те са умъртвили бебе в Горна Оряховица.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини