Депутатите си замразиха временно заплатите

Депутатите замразиха заплатите си на нивата от декември 2009 г. до края на годината. 216 народни представители гласуваха „за”, един депутат на БСП гласува против.

Председателят на парламента Михаил Миков нарече решението „акт на солидарност с тежкия живот на българските граждани", съобщиха Дарик и "Фокус".

Допълнителните пари на народните избраници ще са в съответствие с правилника за работа на НС, който ще бъде обсъждан.

Депутатите взимат три средни заплати в обществения сектор, изчислени за последните 3 месеца. Новите депутати ще започнат с 2415 лв. заплата, върху която ще се начисляват добавки за стаж, участие в парламентарни комисии и други, стана ясно от данни на НСИ.

Миков обясни, че ефектът ще се разпростре и върху 27 институции, защото се отразява и на възнагражденията на президента, премиера, министрите, главния прокурор и други публични длъжности, чиито заплати са на база парите на депутатите.
Възнагражденията на премиера и шефа на НС се изчисляват, като върху депутатските пари се добавят още 55% - това прави 3743,25 лв.

Дебати по темата днес реално нямаше, но ГЕРБ и „Атака” спориха заради обвинение на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че от "Атака" не са гласували за замразяването - едва четири депутати бяха в залата. Тя поиска прегласуване и призова Волен Сидеров и „Атака” да се включат, защото в противен случай ще е популизъм.

Павел Шопов от "Атака" обясни, че не са били в залата, защото в зоната на сигурност на парламента се събрали платени протестиращи от "фронта за спасение на Бойко". Шопов призова председателя на НС да се погрижи за реда.

В края на януари предишните управляващи се оказаха с по-високи възнаграждения, като увеличението бе между 252 лв. и 504 лв., защото парламентът забрави да гласува замразяване на заплатите. През февруари това бе прието. До края на 2012 г. депутатите получаваха по 2196 лв.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини