Великобритания може да избере първия депутат, създаден от изкуствен интелект

Според създателя на AI Стив идеята е да бъде непрекъснато във връзка с избирателите си

Кандидат, генериран от изкуствен интелект, е включен в бюлетината за общите избори в Обединеното кралство следващия месец.

AI Стив вече е вписан в бюлетината. Ако спечели, на работа в парламента ще ходи неговият създател - бизнесменът от Съсекс Стив Ендакот. AI Стив ще представлява избирателите в района на Брайтън Павилион в Брайтън и Хоув, град на южното крайбрежие на Англия, съобщава NBC.

„AI Стив е вторият пилот. Аз съм истинският политик, който влиза в парламента, но съм контролиран от втория си пилот“, обяснява Ендакот.

Ендакот е председател на Neural Voice, компания, която създава персонализирани гласови асистенти за бизнеса под формата на AI аватар. Технологията на Neural Voice стои зад AI Стив - един от седемте персонажа, които фирмата създаде, за да представи своята технология.

По думите на Ендакот идеята е да се използва ИИ за създаване на политик, който винаги е наблизо, за да разговаря с избирателите, и който може да вземе под внимание тяхното мнение.

Хората могат да задават въпроси на AI Стив или да споделят мнението си за политиките на Ендакот на неговия уебсайт, при което аватарът ще дава отговори с глас и текст въз основа на база данни с информация за политиките на неговата партия.

Ако той няма политика по даден повдигнат въпрос, ИИ ще проведе проучване в интернет, преди да ангажира избирателя и да подтикне Ендакот да предложи политика.

Ето какво отговаря AI Стив по въпроса за Брекзит: „Като демокрация Обединеното кралство гласува да напусне и моя отговорност е да изпълня и оптимизирам това решение, независимо от личните ми възгледи по въпроса."

Ендакот обяснява, че търси и хиляди хора - „валидатори“, или такива, към които се е насочил, защото вярва, че представляват обикновения човек - местните жители на Брайтън, които пътуват дълго време всеки ден.

„Ние ги молим веднъж седмично да оценяват нашите политики от 1 до 10. И ако дадена политика получи повече от 50%, тя се приема. И става официална политика на партията“, каза той и добави: „За всяка една политика ще кажа, че моето решение е решение на моите избиратели. И аз съм свързан с моите избиратели по всяко време на седмична база чрез електронни средства“.

През 2022 г. Ендакот неуспешно се кандидатира на местните избори от Консервативната партия, но получи по-малко от 500 гласа. Този път необичайното естество на кандидатурата му предизвика спорове в социалната мрежа Х през уикенда, когато новината за старта на AI Стив изтече в интернет и предизвика около 1000 обаждания до пълномощника на ИИ за една нощ.

Според тези обаждания най-важните въпроси за избирателите до момента са: загриженост за безопасността на палестинците, кофите за боклук, велосипедните алеи, имиграцията и абортите. Ендакот отбеляза, че наличието на представител на изкуствения интелект му дава възможност да отговаря на хиляди потенциални избиратели на ден.

„Не ми се налага да ходя да чукам на вратата им, да ги вдигам от леглото, когато не искат да говорят с мен“, каза Ендакот.

Според него това е „отживяла форма на политика“, докато сега хората могат да изберат да се свържат с AI Стив по собствено желание и в удобно за тях време.

Ендакот описва себе си като центрист, който се чувства най-близо, но не съвсем, до Зелената партия. Той заяви, че не използва аватара на ИИ, за да прокарва собствените си бизнес интереси, тъй като според него притежава по-малко от 10% дял в Neural River, платформата, която стои зад AI Стив. Основната му мотивация е да подтикне правителството да въведе промени за намаляване на въглеродните емисии - независимо дали това означава да се кандидатира за пост или, „в най-лошия случай“ да стане политическо лице, което оказва влияние.

Ако бъде избран, AI Steve ще бъде първият законодател с изкуствен интелект, който ще заеме публична длъжност - но той не е първият, който експериментира с използването на нововъзникващата технология в изборите. В Уайоминг кандидат за кмет на Шайен според съобщенията би използвал AI бот, който да взема решения вместо него. А преди две години в Дания беше създадена политическа партия на базата на платформа, базирана на ИИ.

Въпреки че концепцията за политик с изкуствен интелект може да се стори глупава на някои и тревожна на други, Ендакот казва, че неговата платформа „не е шега“. Той отхвърля предположението, че изкуственият интелект замества човека политик - целта е да се въведат „повече хора“ в политиката.

„Това не е ИИ, който ще завладее света. Това е ИИ, който се използва като технически начин за свързване с нашите избиратели и за преоткриване на демокрацията. Вие не просто гласувате за някого на всеки 4 г.; вие всъщност контролирате вота непрекъснато. Това е много, много радикално в Обединеното кралство, а в Америка вероятно е още по-радикално“, казва той.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини