Започнем ли "Белене", Москва се отказвала от иска за €1 млрд

Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено, каза във Варна вицепрезидентът на "Атоменергопроект" - Русия, Генадий Тепкян, който участва във форума БУЛАТОМ.

През юли 2011 г. руската компания Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта АЕЦ „Белене“, а през септември същата година искът нарасна на 1 милиард евро.

Тепкян също заяви днес, че искът срещу държавата ни ще бъде около един милиард евро. Той посочи, че до края на тази седмица руската страна вече ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд. Той коментира, че сумата, за която е искът, е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно.

От своя страна изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Иво Лефтеров коментира, че вероятно до края на седмицата или в началото на другата България ще получи официалния иск на руснаците по делото, заведено срещу НЕК от "Атомстройекспорт" за спирането на проекта АЕЦ "Белене". Той обясни, че НЕК ще има три месеца да отговори и да го опровергае.

Времето минава и стойността на проекта "Белене" се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо, посочи още вицепрезидентът на "Атоменергопроект" Тепкян. Той уточни, че Русия няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски или от Западна Европа.

Тепкян коментира, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света. Според него строителството на "Белене" може да започне още през 2015 година. Тяпкин каза още, че оборудването за два блока на централата е изцяло готово и може веднага да бъде транспортирано до България.

Според Иво Лефтеров страната ни има нужда от нови ядрени мощности и винаги ще има. Според него въпросът е кога тя трябва да бъде създадена и кога да заработи. Всички много добре знаем, че голяма част от мощностите, на които разчитаме в момента, са изключително стари, каза още Лефтеров. По думите му тези мощности малко по малко трябва да бъдат затваряни и подменяни с нови.

В отговор на въпрос какви са шансовете да рестартираме проекта "Белене", Лефтеров посочи, че това е политически въпрос и най-скоро ще бъде намерен неговият отговор.

Лефтеров каза още, че в момента се изключват мощности защото потреблението е изключително ниско. Той допълни, че очаква още следващите няколко месеца увеличение на потреблението и съответно увеличение на износа. Според него всичко в енергетиката зависи от икономиката на държавата и в момента, в която тя получи някакъв тласък, нещата ще се оправят.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини