Живота на зрелостничка беше съсипан за 8 минути

За всички зрелостници и техните родители 23 май т.г. беше денят, в който те доказваха знанията си, натрупани през годините а и денят, от който зависи бъдещето им. Казвам това, защото пред очите ми се случи нещо, което наистина съсипа дългогодишните усилия на безупречна ученичка от моя клас. А тя бе на прага да завърши средното си образование безпроблемно.

Момичето беше разпределено да положи два държавни зрелостни изпита във 2-о СОУ "Акад. Емилиян Станев". Заради високата доза напрежение преди изпита тя взема със себе си служебната бележка, с която се удостоверява, че е допусната до матура, а не тази, в която се определя къде да я положи. Момичето изпада в паника, но все пак е допуснато до залата за изпит с бележката, която е взело със себе си. Обажда се разтревожена на баща си и го моли да донесе бързо истинската бележка. И той го прави. Часът е 8,05. От моето училище (12-о СОУ) също са научили за "фала" и реагират светкавично - изпращат същата служебна бележка по факс в 8,08 ч. Независимо от това момичето е отстранено от изпита и изгонено от сградата на училището. Директорката любезно обяснила, че ще й бъде по-лесно да напише протокол, че не се е явила на изпита.

Излишно е да описвам състоянието на момичето - прието е да учи в 3 университета в Дания и заради случката със служебната бележка няма да замине.

Спор няма - госпожата си е свършила работата като е спазила процедурата до последната секунда. Но за 8-те минути, в които тази служебна бележка е пътувала и все пак е стигнала до подопечното училище, където зрелостниците полагат матури, тази жена е съсипала усилията на младо момиче на прага на живота.

Казусът не е правен. Казусът е морален. Аз лично не бих спала спокойно, ако в деня на първото си голямо изпитание на едно дете му се налага да разбере, че понякога нещата се случват по най-мъчителния начин. Убедена съм, че преди да бъдем принципни и неумолими квестори, трябва да бъдем хора.

МАЯ ГЕОРГИЕВА,
преподавател в 12-о СОУ "Цар Иван Асен II" и класен ръководител на момичето

P.S.:"При нас е постъпила такава жалба от родителя. В момента Регионалният инспекторат по образование в София проверява обстоятелствата", каза неговата шефка Ваня Кастрева. "Това, което може да направи момичето, е да се яви на септемврийската сесия на зрелостните изпити. За това трябва да подаде заявление в срок", добави тя.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини