Българче печели олимпиада в Истанбул (видео)

Сн.: Джантай Коджаюмер

Над 2000 ученици участват в престижното състезание, което събира хилядна публика в İstanbul Sinan Erdem Sports Hall.

В Истанбул се състоя грандиозният финал на единайсетата Олимпиада по Турски Език. Победител стана представителят на България Мартин Йорданов с песента "Дели Гьонлюм" на Мустафа Джеджели, съобщи Джантай Коджаюмер /Истанбул/.

На финала се състезаваха представители от 14 страни. Министърът на финансите Мехмед Шимшек подчерта, че подобни мероприятия позволяват на хората да се опознаят по-отблизо, а кметът на Истанбул Кадир Топбаш поздрави организаторите на това мероприятие, което обединява децата от целия свят.

Сред членовете на журито са прочутите турски певци Ажда Пеккан и Орхан Генджебай. На олимпиадата се надпреварваха в 19 категории 2 хиляди ученици от 140 страни. Медалът на Мартин Йорданов връчи известната поп певица Ажда Пекан.

България участва за първи път в категория музика.

Гордея се, че представих България, каза Йорданов. Това за мен е голяма чест, много се радвам.

Мартин Йорданов ще изпълни песента на 16 юни пред 70-хилядна публика, която сред публиката ще бъде и премиерът на Турция Реджеп Ердоган.

Олимпиадата е организирана от Международната асоциация за турско образование (TÜRKÇEDER). Тя започна на 1 юни с тържествена церемония в Анкара и ще завърши на 16 юни с церемония по закриването в Atatürk Olimpiyat Stadium в Истанбул. Различни шоу програми има в 55 града на Турция по време на 16-те дни на олимпиадата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини