Тунел във времето край Асеновград ни върна в Средните векове

Средновековни велможи и боляри, мечове и боздугани, медовина и средновековна леща - това са само част от нещата, които преобразиха Асеновград за два дни.

Тази събота и неделя на поляните край "Свети Трифон" се проведе вторият Средновековен панаир. Местността край параклиса се превърна в арена на битки и занаяти. Гостите можеха да разгледат и дори да закупят болярски дрехи от периода XII-XV в. Няколко от атракциите предизвикаха любопитството на посетителите - средновековна техника за направа на хартия, сечене на монети, ръчна изработка на ризници, леене са свещи и т.н. Най-желаната напитка през тези два дни бе медовината, която също можеше да се закупи.

Истинска битка се разигра между българи и сърби на демонстрацията по двубой със саби. Средновековен войн предаваше умението да се стреля с лък на всеки желаещ да се научи. Казани със средновековна леща примамваха гостите и участниците в панаира, а насред поляната върху нагорещен камък цвърчеше печено месо.

Много други занаяти и уникални предмети от Средновековието можеха да бъдат видяни в Асеновград този уикенд. Тези, които не дойдоха, ще чакат 2014-а, когато ще се проведе 3-ият Средновековен панаир.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини