Шефът на БЕХ аут, икономиката и енергетиката в колапс

Председателят на БЕХ Михаил Андонов е освободен, защото му е отнет достъпа до секретна информация, обяви в кулоарите на парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, който вчера освободи Съвета на директорите на мегадружеството – Михаил Андонов, Божан Стоянов и Тодор Шопов.

"Наложи се смяната, тъй като му бе отнет достъпа до секретна информация заради водено срещу него досъдебно производство", каза Стойнев.

Министърът обясни, че след като на Андонов му е отнет достъпа, той няма правото да посещава стратегически обекти и затова е освободен.

"Ние трябва да спазим закона и когато има досъдебно производство, му се отнема достъпът до секретна информация", допълни министърът.

Драгомир Стойнев обясни още, че икономиката и енергетиката са в тежко състояние и трябва да се вземат спешни мерки, за да се спасят тези сектори.

"Енергетиката е в колапс и това го доказват данните от последните пет месеца на годината", каза по-късно той, по време на обсъждането в пленарната зала на пакета от спешни мерки на правителството.

За този период в сравнение със същия на 2012 г. с 20 на сто е намаляло производството на ток, с 10% на сто потреблението, с 60 на сто износът. В същото врече обаче производството от ВЕИ е нараснало с 50%.

"Съотношението между битово към промишлено производство е 70 към 30, а това ясно показва каква ни е икономиката и очевидно тя няма да понесе още 6 месеца безвремие", категоричен бе министърът.

Той се оплака, че заради високата такса "пренос" напрактика е спрял износът на ток.

"В тази такса влизат и доставките за зелена енергия, за невъзстановими разходи, на практика тя направи непродаваема електрическата енергия и от това загубата ни е 1,5 млрд. лева за една година", пресметна Стойнев и упрекна предишните управляващи, че не са взели нужните тежки решения в сектора.

Министърът настоя пред депутати, че страната ни е изправена пред енергиен срив и трябват спешни действия.

Предвидените в плана на правителството мерки са: намаляване на т. нар. "студен резерв", както и изкупуване на цялото количество електроенергия от заводските централи по преференциални цени, намаляване на разходите на ЕРП-тата, оптимизиране на всички разходи на производители, преносни предприятия, доставчици, както и увеличаване на износа.

"Дългосрочната стратегия за реформа е готова, но за да имаме какво да реформиране, първо трябва да го спасим", коментира Стойнев.

Министрът настоя още икономиката на страната да заработи спешно, да тръгне износа, за да се влее свеж финансов ресурс в страната.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини