Бяла красота озари Асеновград (снимки)

Стотици малки момичета, облечени в булчински премени - тази уникална гледка може да се види само в Асеновград, само на Еньовден. Единствено тук в цялата страна се провежда обичаят Калиница.

Празникът днес започна с наричания за женитба в Етнографската къща и отслужване на света литургия в храм "Свети Николай". Службата бе водена от отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия. После калиничките се отправиха към параклиса "Свето Въведение Богородично" /Калиничката/, където бяха благословени със светена вода. С шествие, начело с военен духов оркестър, "слънчовите невести" и техните родители се отправиха към градския парк. Там традиционно те бяха поздравени от кмета на общината, след което започна музикална програма с участие на детски състави.

Празникът ще продължи в 19 часа с връчване на грамоти на калиничките, традиционни сватбени фолклорни обичаи и модно дефиле на асеновградски сватбени салони. В 20 часа ще засвири оркестър "Пловдив".

Навръх Еньовден се отбелязва началото на лятото, свързан е с един от най-почитаните светци в християнския календар - Свети Йоан Предтеча. Празникът съчетава езичество и православие, но според асеновградски свещеници в този ден официално малките момичета се въвеждат в храма.

Според народните вярвания, което девойче стане калиница, то по-лесно ще си намери жених, когато порасне.

Според други вярвания обичаят представлява символично пресъздаване на слънчовата женитба, тъй като на 24 юни Слънцето стои най-високо над Земята.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини