Депутати от ГЕРБ: Искаме в парламента! Останахме без пари!

Част от народните представители от ГЕРБ може да се върнат на банките в парламента, тъй като безпаричието вече им диша във вратовете, съобщиха вчера столични медии. Част от депутатите на Борисов се оплаквали, че имат кредити в банките и не могат да ги обслужват, след като доброволно са се отказали от заплатите.

Пазарджишките депутати обаче нямат такива мераци или поне така са съобщили от местната им централа, информира местното издание на в. "Марица". Ние сме там, за да правим политика, а не да чакаме в края на месеца, мотивира позицията си тукашна активистка. При някои от депутатите обаче има удържани пари за наеми на ведомствените жилища, които са ползвани във времето между двата парламента.

Теслата за всички ще е в заплатите, които ще получат през юли. Тогава по сметките на ГЕРБерите ще постъпи една трета от заплатата, или 732 лв. Според правилника при три поредни неизвинени отсъствия или пет за месец депутатът губи 2/3 от възнаграждението си.

Основната заплата на избраниците е 2196 лв. т.нар. безотчетни, които се полагат на всеки депутат, пък отиват в сметка на групата и с тях се покриват общи разходи, обясниха от ръководството на групата.

Липсата на заплати изнервя депутатите, тъй като част от тях се преместиха в София със семействата си, а това за всеки е голям разход. Никой не иска да застане с името си, защото това уронва престижа на партията, коментира депутатка от ГЕРБ, но от друг избирателен район. Тя твърди, че с част от колегите си са готови да се върнат в парламента, тъй като са избрани от хората и “трябва да си вършат съвестно работата”.

Междувременно от централата признаха, че ще плащат нещо като партийни заплати на депутатите, които се трудят по своеобразен парламент в сянка. Въпреки че не са на жълтите павета, в офиса на ГЕРБ кипи активен партиен живот - пишат се законопроекти, становища по идеите на БСП и ДПС, питания до Конституционния съд и др. Още не е ясно кой какви суми ще вземе. Но те ще бъдат раздадени от държавната субсидия за партията.

В ръководството на ГЕРБ пък са категорични, че и тази седмица няма да се върнат в парламента. Засега няма насрочена и сбирка на групата, както се твърдеше вчера. ГЕРБ запазва позицията си, че ще влезе отново в парламента само при обсъждане на искане за свикване на Велико народно събрание, както и при дебати за поправки в Изборния кодекс.

Източник: в. Марица

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини