Не с бял автобус, а с бяло знаме излезте, призова "кафето" пред НС

"Не с бял автобус, а с бяло знаме излезте!". За това призоваха протестиращите от днешното „сутрешно кафе". Те настояват депутатите да излязат за постоянно от сградата на Народното събрание.

Днешният пленарен ден ще започне под освиркванията на около стотина души на страничния вход на парламента, от където преди ден с три коли на жандармерията бяха изведени 30-тина народни представители, след като първият опит това да се случи с голям бял автобус, бе неуспешен.

Движението по бул. „Цар Освободител" бе блокирано малко след 8.30 часа, което по традиция доведе до леки конфронтации между протестиращите и „заклещените" шофьори, но след кратка разправия няколко от тях все пак бяха пропуснати, а други направиха обратен завой.

За разлика от вчерашния ден, когато кафе машината отсъстваше от площад „Народно събрание", днес тя е тук, за да спомогне по-пълноценното събуждане на протеста. Тази сутрин отново бяха раздавани банички и айран на протестиращите.

Към 9.00 часа групата се насочи към страничния вход на НС, за да бъде по-близо до "своя враг" - народните представители. Традиционните освирквания „Оставка" и „Червени боклуци" огласят пристигащите автомобили и возещите се в тях депутати.

Малко преди 9.00 часа в сградата влезе и бившият председател на парламента Цецка Цачева, която се усмихна и помаха към протестиращите, но освиркванията по неин адрес не бяха по-малки. По-рано - към 8.20 часа в сградата на парламента влезе е експремиерът Борисов.

Лек скандал пред сградата на Народното събрание предизвика служителка на реда с гипсирана ръка, която според протестиращите е била активна в побоя над тях във вторник вечерта. Според хората тя няма право да идва днес и да парадира с превръзката си, а много от тях дори изказаха предположение, че тя симулира. След кратка свада полицайката се изтегли назад, като отказа да дава дълги заявления и заяви единствено, че се е опитала да си свърши работата.

Възрастен фотограф пък бе припознат от протестиращ като „комунист" и „червен боклук" и дори бе ритнат. До по-сериозен сблъсък не се стигна, тъй като фотографът се оттегли, а други протестиращи успокоиха ядосания си съмишленик.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини