Правителството ще рестартира АЕЦ „Белене”

В проекта за управленска програма на правителството е залегнало рестартиране на проекта „Белене”, стана ясно от представения документ пред Националния съвет на БСП.

В глава „Спасяване на българската енергетика” е записано:

При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта „Белене” и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура.

Предвиждат се преговори с „Росатом” за решаване на проблемите, възникнали по проекта „Белене”, предаде "Фокус".

През юни премиерът Пламен Орешарски обяви, че АЕЦ "Белене" най-вероятно ще се случи, тъй като в противен случай ще трябва да платим на руската страна 2.4 млрд лв.

През 2006 г. руската "Атомстройекспорт” спечели търг за строеж на "Белене" за малко под 4 млрд. евро. Проектът бе замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на юни "Атомстройекспорт" внесe материалите по иска срещу НЕК в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. Искът е за 872 млн. евро за вече произведено обурудване.

В проекта на кабинета са залегнали и програми за удължаване на срока за експлоатация на генериращи мощности, в това число на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини